Rem op groei Nederlandse bedrijfsleven laatste kwartaal 2015

Tijdens het vierde kwartaal van 2015 groeide het aantal economische entiteiten 25 procent minder hard dan in 2014. In totaal nam het Nederlandse bedrijfsleven in het laatste kwartaal van 2015 met 5062 entiteiten toe.

Dat blijkt uit de nieuwe Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. 
De krimp komt vooral door een afname van het aantal starters (-0,5%) en de groei van het aantal opheffingen (5%). Het aantal faillissementen nam juist af met 21%. Ondanks de minder harde groei dan vorig jaar, zien we een stijging van de bedrijvigheid in ons land met 3,8 procent.
Peter Schoenmaker, director Sales en Development van Graydon: “Het is goed om te zien dat we nog steeds een groei waarnemen als het gaat om het aantal bedrijven. De afname van het aantal faillissementen stemt tot positiviteit, toch zien we dat ondanks betere economische tijden het aantal startups niet stijgen. Integendeel: we noteerden een kleine afname. De Zakelijke dienstverlening, (semi)Overheid en Horeca & Recreatie vallen op omdat deze sectoren koploper zijn als het gaat om groei van de sector. De laatste sector laat zelfs meer groei zien dan een jaar geleden. We zien nog steeds een krimp van bij de Financiële instellingen & het verzekeringswezen. Deze sector verminderde in het afgelopen kwartaal met 1003 entiteiten.”
De netto-groei wordt berekend door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen. In het laatste kwartaal van 2015 zagen we een sterke daling van het aantal faillissementen met 20,5 procent. Het grootste aantal faillissementen in absolute zin noteren we nog steeds in de Bouwsector. Deze sector is verantwoordelijk voor 18 procent van het totale aantal faillissementen. Opvallend in de nieuwe Kwartaalmonitor is de stijging van het aantal opheffingen ten opzichte van een jaar eerder. Bij Zakelijke Dienstverlening zagen we vorig jaar nog een daling in het aantal opheffingen, nu is er weer een stijging met 13 procent. Bij de Financiële Instellingen zien we dat het aantal opheffingen is gehalveerd. De afname van het aantal starters is het grootst bij de (semi) Overheid en de Land- en Tuinbouw. De meeste starters zien we terug in de Zakelijke dienstverlening.
 
Bedrijvigheid in noordelijke provincies krimpt
 Naast de gedetailleerde cijfers per branche bevat de Kwartaalmonitor van Graydon ook cijfers per regio. Als we kijken naar de netto-groei dan zien we een krimp in de bedrijvigheid in de noordelijke provincies: Friesland (179 bedrijven minder), Drenthe (94 bedrijven minder) en Groningen(62 bedrijven minder). Ook in Limburg zien we een afname van het aantal bedrijfsentiteiten (12 bedrijven minder). Vooral de noordelijke provincies hebben het zwaar. Met uitzondering van Friesland noteerden we voor al deze provincies vorig jaar nog een netto-groei. Koploper als het gaat om de meeste netto-groei is de provincie Noord-Holland, deze provincie groeide in bedrijvigheid met 2625 bedrijfsentiteiten.
 
___________________________________________________________________________________________________
Bent u ondernemer, manager, jurist, accountant, adviseur of financier? Bent u (binnenkort) betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart? Dan is de cursus Corporate Recovery voor u onmisbaar. De cursus biedt u praktische antwoorden op uw vragen: Hoe koop ik een bedrijf uit een faillissement en hoe voer ik een succesvolle doorstart uit? Meld u direct aan
___________________________________________________________________________________________________
 

Gerelateerde artikelen