Red NU de post-corona periode
Een serie blogs over control.
BLOG – In de retail is een sterke tweedeling zichtbaar. Terwijl food ongebreideld doorloopt, er gegeten blijft worden, moet de non-food het ontgelden. Kledingwinkels, schoenenzaken, parfumerie, alles wat modegevoelig is, loopt voor geen meter meer. Omzetdalingen van 90 tot 100 procent zijn eerder regel dan uitzondering. De kosten lopen ondertussen gewoon door: huur, personeel, alle kosten die niet, of moeilijk, kunnen worden teruggedraaid.
Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.
Hema heeft al afspraken gemaakt met de verhuurders van haar winkels over verlaging van de huur. Leveranciers hebben ook bericht gekregen dat de rekeningen voorlopig niet betaald gaan worden. Tevens stuurt men aan op schuldsanering van de gigantische schuldenberg.
Bij deze grote ketens zijn de belangen van schuldeisers, leveranciers en verhuurders zo groot dat ze wel mee moeten bewegen: Too Big To Fail. Er zijn echter ook bedrijven die net zo hard door Corona worden geraakt, maar niet zo makkelijk op de clementie van verhuurders, leveranciers en schuldeisers kunnen rekenen. Gezonde ketens als Omoda, Nelson, Brantano, Van Tilburg Mode en Ziengs komen in de problemen, omdat de kredietverzekeraars hun kredietlimieten intrekken of verlagen. Zelfs op deals, die al gesloten waren, maar nog niet uitgeleverd, worden de limieten ingetrokken. In deze sector werken honderdduizenden mensen en die werkgelegenheid komt in direct gevaar.
Nu vluchten verergert de crisis
Daarbij moet je bedenken dat Atradius, Euler Hermes en Coface jaarlijks honderden miljoenen hebben verdiend met het garanderen van financieringsstromen in het kader van werkkapitaal. Deze bedrijven leven van werkkapitaal. Dus is het extra zuur dat juist zij de paraplu intrekken als het stroomt van de regen, bij gezonde ondernemingen met een cashprobleem vanwege Corona. Je zou juist zeggen dat zij de eersten moeten zijn met verruimde verzekeringen voor verruimde kredietlijnen. Dit gaat immers niet om retailondernemingen die langs de kant van de afgrond hun business deden, maar vanuit gezonde solvabiliteit en rendementsdoelstellingen. Nu dreigt de zomercollectie te blijven hangen en zeggen de verzekeraars: zoek het maar uit!
Welk deel van 'samen' hebben deze kredietverzekeraars niet begrepen? Daarom doe ik via deze blog een oproep aan werkkapitaalfinanciers (banken), kredietverzekeraars en de overheid:
Laat dit drama niet nog erger worden!
Financier en verzeker ruimhartig.
Ja, er zullen bedrijven omvallen. Dat gebeurt in een 'normale' economie ook. Maar laat niet de bedrijven die een gezonde continuïteit nastreven – en dat ook bewijzen, de dupe worden van de coronacrisis. En een oproep aan consumenten waarvan het inkomen niet sterk verlaagd is door corona: koop kleding, schoeisel en andere luxe dingen die je normaal ook zou kopen. Maak van deze crisis geen selffulfilling prophecy. Bestel online of via een veilige afstand en houdt deze sector in de lucht. Daar zullen we in de toekomst allemaal de positieve vruchten van plukken.
Werkkapitaal in Control, ook 3.0.
Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.