Record inflatie in eurozone

De stijging van de inflatie in Europa zet onverminderd voort. In de maand juni werd het hoogste niveau sinds de introductie van de euro gemeten. De inflatie is nu het dubbele van wat de Europese Centrale Bank als maximum wil toestaan.

Het Europese Bureau voor de Statistiek meldde dat de prijzen in juni met vier procent stegen. In mei was dit nog 3,7 procent. Nederlandse producenten verhogen hard hun prijzen om niet in winstmarges in te boeten. De inkoopinflatie is niet sinds 2006 zo hoog geweest.

De groei van de Nederlandse industrie is inmiddels op het laagste niveau in drie jaar tijd gekomen. Het aantal nieuw ontvangen orders is voor de derde opeenvolgende maand gedaald. Bedrijven schrijven dit toe aan moeilijke economische omstandigheden, hoge inkoopkosten en grote concurrentie uit onder meer China en Oost-Europa.

Ook de productiegroei is gedaald. De hoeveelheid werk dat nog moet worden afgemaakt daalde voor de tiende maand op een rij. De gemiddelde prestatie van leveranciers verslechterde in juni. Voor de tweede maand op rij nam de voorraad gereedstaande producten af, aldus de cijfers.

De PMI-index is gebaseerd op een enquête onder inkoopmanagers om een beeld te krijgen van de economische activiteit in verschillende industrietakken. Een index boven de vijftig geeft aan dat de economie groeit, terwijl een index van minder dan vijftig duidt op krimpende industriële activiteit.

Gerelateerde artikelen