‘Ralph Hamers naar vermogensbeheerder Schroders’

De ex-baas van ING en USB hangt in Nederland nog strafvervolging boven het hoofd.

Voormalig ING-topman Ralph Hamers kan mogelijk aan de slag als topman van de Britse vermogensbeheerder Schroders. Financieel persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Nederlander een van de kandidaten is om huidig baas Peter Harrison op te volgen.

Schroders is de grootste zelfstandige vermogensbeheerder in het Verenigd Koninkrijk. Behalve de 58-jarige Hamers zouden ook bestuurders uit eigen gelederen van de firma, onder wie hoofd investeringen Johanna Kyrklund en operationeel directeur Meagen Burnett, in de race zijn voor de topfunctie.

Hamers stond van 2013 tot 2020 aan het hoofd van ING. Daarna was hij enkele jaren topman van de Zwitserse bank UBS voordat hij in april 2023 werd vervangen door de Zwitser Sergio Ermotti, tevens zijn voorganger bij UBS. Dat gebeurde nadat UBS zijn noodlijdende branchegenoot Credit Suisse had overgenomen. Naar verluidt zag de Zwitserse overheid, die de redding van Credit Suisse had gearrangeerd, liever een Zwitser aan het hoofd van de bank staan en moest Hamers daarom plaatsmaken.

Hamers hangt in Nederland nog altijd strafvervolging boven het hoofd. In 2020 moest het Openbaar Ministerie daartoe overgaan na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, maar deed dat nog niet. Het hof stelde na een klacht van financieel activist Pieter Lakeman dat Hamers persoonlijk aansprakelijk kon worden gesteld voor het jarenlang ontbreken van goede antiwitwascontroles bij ING. De bank schikte in die kwestie in 2018 al voor 775 miljoen euro.

Ben je al enkele jaren werkzaam als controller en vind je het tijd om door te groeien? Heb je geen tijd voor een volledige Opleiding Business Controller maar wil je wel als financial een betere business partner worden? Volg dan de 2-daagse opleiding De Controller als Business Partner en ontpop jezelf als volwaardige gesprekspartner voor het management en de directie.

Gerelateerde artikelen