Radisson investeert 1,5 miljoen euro in ‘net zero’-hotel: ‘Verduurzaming moet zich terugbetalen via lagere energiekosten’

Het kostte zo'n 1,5 miljoen euro, maar nu is het gehele hotel van concern Radisson in het centrum van Manchester uitstootvrij. Echter, hoe verdien je zoiets terug als hotelier?

Wie een rondje door het Radisson-hotel in het centrum van Manchester loopt, zal het groene karakter ervan niet direct opvallen. Nergens een bordje te bekennen waarin het duurzame karakter wordt uitgelicht en geen muur is groen geschilderd. Hebben ze expres voor gekozen, zegt manager ter plaatse Jens Brandin. “Lang niet al onze gasten zijn geïnteresseerd in duurzaamheid. We willen hiermee niet op een niche inspelen, maar juist het grote publiek bedienen.”

Toch lopen we hier door een experiment van vergroening heen, zo blijkt. Het hotel is één van de twee Radisson-locaties die het concern heeft omgedoopt tot zogeheten ‘net zero’-hotels, onafhankelijk gecertificeerd door een Duitse partij. Ze dienen als testcase voor de rest van de grofweg 1.500 locaties, die uiteindelijk op dezelfde manier verduurzaamd dienen te worden.

Kolossale warmtepompen

Op het dak van het hotel, onder een bedje van klassiek-Mancuniaanse regenval, laat Brandin het pronkstuk der vergroening zien; twee kolossale warmtepompen. “Die genereren een groot deel van onze energie”, zegt de manager enthousiast.

Om de pompen heen bouwen de hoteliers een grote muur. Om het geluid van de pompen te weren, legt Brandin uit. “Toen we de pompen installeerden, hadden we ons nog niet goed gerealiseerd dat het geluid voor de buren vervelend kan zijn.” Hij wijst naar de flats die aan het hotel grenzen. Vergroening komt met lessen, wil hij maar zeggen.

Zonnepanelen liggen er dan weer niet op dit dak. Brandin wijst naar de wolken, die een nog altijd overenthousiaste dosis regenwater produceren. “Met het klimaat van Manchester heeft het niet zoveel zin om zonnepanelen te plaatsen.”

Toch is alle energie waarop dit hotel runt groen. “Die kopen we in”, legt Brandin uit. Nu zorgt dat nog voor een hoger kostenplaatje dan voor de gasoplossing die ze in het verleden hanteerden, “maar we gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen uiteindelijk verder zullen dalen terwijl gas duurder wordt”.

Geen wegwerptandenborstels

Wie goed oplet, zal daarentegen ook als gast iets zien van de groene missie hier in Manchester. Naar prullaria op de kamers is het goed zoeken. Niks geen wegwerptandenborstels of -zeepjes. “Wie toch iets wenst, kan dat via onze app aanvragen”, zegt Brandin. Scheelt weer afval, volgens de manager.

Afval scheiden ze hier nauwkeurig, legt de manager uit, als we even later op verdieping -2 bij het afvalhok zijn aanbeland. In een grote, zwarte kar liggen honderden oude shampooflessen opgesteld. Die gaan naar een ngo die de shampooresten gebruikt en de flessen recyclet, legt de manager uit. “Zo kunnen we op detailniveau onze uitstoot verkleinen.”

Ook het menu in het restaurant is CO2-armer geworden, laat Brandin zien. “We zijn meer gebruik gaan maken van seizoensproducten.” Op de menukaart van het hotel staat per gerecht aangegeven hoe CO-vriendelijk het is, waarbij het hotel gebruikmaakt van een certificering die het liet opstellen door de Zweedse organisatie Klimato.

De warmtepompen op het dak van het hotel, nog voordat het hotel er een omheining omheen liet installeren. Foto: Jens Brandin.

Een voorafje met pédronpepers krijgt het groene label A, terwijl een steak het moet doen met label E. Is het trouwens niet gek om vlees te serveren in een hotel dat ‘net zero’ wil zijn? Nee, denkt Brandin. “We willen een groot publiek aanspreken en veel mensen eten nog altijd vlees. Wel kijken we per gerecht heel gedetailleerd naar hoe we de CO2-impact kunnen verkleinen, bijvoorbeeld door duurzamer en lokaler in te kopen.”

Het Radisson-hotel is nog maar een maand geopend als ‘net zero’-locatie. Of dit al iets doet met de bezoekerscijfers? Te vroeg om iets over te zeggen, meent Brandin. Om de paar maanden zal het team een evaluatie maken van hoe het nog groener kan, legt hij uit. Bij het koffiezetapparaat in de hotelkamers liggen melkcupjes. Of dat niet beter sojamelk kan worden, wat minder CO2 uitstoot? “Goed punt!”, zegt Brandin. “Die noteren we voor de volgende evaluatie.”

Uiteindelijk wil het hotel zo niet alleen zijn eigen uitstoot, maar ook die van toeleveranciers richting het nulpunt krijgen. De overige uitstoot compenseert het hotel door klimaatprojecten te ondersteunen, zoals zoals een partij die landbouw regeneratief maakt.

Gehele operatie kostte 1,5 miljoen euro

Gratis is zo’n verduurzaming dan weer niet. De net-zero-verbouwing in Manchester heeft het concern al zo’n 1,5 miljoen euro gekost, weet hoofd duurzaamheid bij Radisson Hotel Group Inge Huijbrechts. Uiteindelijk hoopt het concern dat terug te verdienen door lagere energiekosten en meer hotelovernachtingen. Een net zero-initiatief zal naast de reguliere stroom bezoekers ook een publiek trekken dat meer geïnteresseerd in duurzaamheid is, denken ze bij Radisson.

Wel wordt het nade verbouwing iets duurder voor gasten om in het hotel te overnachten. Dat heeft de maken met een “rebranding naar een hoger gepositioneerd merk”, zegt Huijbrechts. “Het hotel is veel mooier geworden. We willen daar ook wat meer omzet uit halen.”

En hoe nu verder met de verduurzaming? Er zijn immers nog een stuk of 1.500 andere hotels. Het hotel wil, conform het Klimaatakkoord van Parijs, in 2050 volledig zijn vergroend. In de tussentijd zal het bedrijf zijn hotels stuk voor stuk ‘net-zero’ maken.

Huijbrechts zegt desgevraagd voor volgend jaar te mikken op drie tot vijf nieuwe Radisson-hotels die op een vergelijkbare manier als in Manchester vergroend zullen worden. “Als dat lukt ben ik heel gelukkig. Hotels moeten vanwege Europese regels sowieso al vergroenen, maar met onze net zero-aanpak hoop ik dat wij een nieuwe standaard kunnen zetten, zodat meer branchegenoten uiteindelijk volgen.”

Bovenste foto: Radisson.

Gerelateerde artikelen