Rabobank geeft inzicht in CO2-uitstoot betalingen

Rabobank geeft inzicht in CO2-uitstoot betalingen
Na de zomer kunnen alle klanten op de app zien hoe duurzaam hun betaaalgedrag is.

1000 klanten met een Rabo-betaalrekening kunnen voortaan in de app van de bank zien hoeveel CO2-uitstoot door hun gedane uitgaven precies veroorzaken. De bank claimt de eerste Nederlandse bank te zijn die de CO2-uitstoot op deze manier inzichtelijk maakt op basis van iemands betalingen. Het is de bedoeling dat de nieuwe toepassing na de zomer door alle particulieren klanten van het concern kan worden gebruikt.

De app verdeelt betalingen over verschillende bestedingscategorieën, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. “We weten natuurlijk niet precies wat iemand in de supermarkt koopt, dus de CO2-uitstoot die je ziet is een inschatting” legt Fadoua Ajjaji uit, productmanager retail van de Rabobank. “Wel kunnen klanten in de app aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt.”

Milieuorganisatie Greenpeace Nederland noemt het initiatief een “rookgordijn” en zegt dat de Rabobank nog altijd geen beleid heeft om de investeringen en beleggingen van de bank in met name de vee-industrie “in lijn te brengen” met de klimaatdoelen van Parijs. “Als het Rabobank menens is met het klimaat, dan passen ze hun eigen investeringen aan in plaats van de klimaatkeuzes bij de individuele consument neer te leggen”, reageert Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace.

(ANP)