Rabobank: economie groeit, maar niet alle sectoren profiteren

Stand van de economie

De Nederlandse economie groeit in 2024 met 0,7 procent en in 2025 met 1,2 procent, zo verwacht Rabobank. De bank voorspelt een “gestage groei” die met name wordt gedreven door de uitgaven van huishoudens en de overheid. De handel en horeca profiteren hiervan doordat de koopkracht herstelt. Consumenten blijven uit eten gaan, waardoor de omzet van restaurants en andere bedrijven in de foodservice kan groeien met 2 tot 3 procent. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Bouwsector en uitzendbranche krimpen

Niet alle sectoren profiteren van de economische groei. De bouwsector krijgt juist last van een dip in de nieuwbouw en de uitzendbranche ervaart een dalende vraag. Rabobank verwacht dat de transportsector krimpt vanwege de geopolitieke spanningen en een afname van de bouwactiviteit.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Lichte stijging werkloosheid

Rabobank verwacht een lichte stijging van de werkloosheid, omdat de economie net iets minder snel groeit dan mogelijk is. De potentiële groei wordt berekend op basis van de hoeveelheid arbeid, kapitaal en de efficiëntie van de arbeidsmarkt. De bank verwacht dat de groei van de vraag naar producten en diensten dit net niet zal bijbenen. Hierdoor kan de werkloosheid wat oplopen en zal de inflatie nog wat verder dalen.

Gerelateerde artikelen