PWC waarschuwt Engeland voor gevolgen Brexit-deal

Accountantskantoor laat Britse bedrijven toontje lager zingen.

Britse bedrijven moeten zich schrap zetten voor veranderingen die voortvloeien uit de Britse uittreding van de Europese douane-unie. “De cashflow staat nog steeds onder enorme druk en sommige industrieën ondergaan fundamentele veranderingen door de pandemie”, zei Andrew Gray, hoofd Brexit bij de Engelse tak van PwC.

“Bedrijven moeten zich voegen naar het nieuwe UK Border Operating Model, douaneaangiften, eisen aan de herkomst van producten, nieuwe procedures voor de controle van goederen en btw-wijzigingen. Daarnaast kunnen tarieven veranderen voor handel tussen Groot-Brittannië met andere niet-EU-landen, afhankelijk van handelsovereenkomsten, regels van de Wereldhandelsorganisatie en het Britse tarief.”

Gray wees erop dat de veranderingen gevolgen kunnen hebben voor toeleveringsketens en het gedrag van kopers. “En vergeet niet dat er andere regels gelden voor goederen die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.”

Daarnaast stelde Gray dat zakenreizen niet meer zo gemakkelijk te maken zijn. “Of het nu gaat om het leveren van grondstoffen of om de Eurostar te nemen in verband met een overname. Het betekent ook dat het aannemen van EU-onderdanen gecompliceerder en duurder wordt voor Britse bedrijven.”