PWC usa: ‘CFO besteedt steeds meer tijd aan FP&A en tech-investering’

Onderzoek Amerikaanse CFO's

Uit Amerikaans onderzoek (‘Finding opportunity in business reinvention’) van PwC blijkt dat 58% van de CFO’s meer tijd besteedt aan financial planning & analysis (FP&A) en aan technologie-investeringen vergeleken met het jaar er voor. Dit onderstreept de groeiende focus van financiële topmanagers op strategische planning en digitale transformatie. Het rapport laat zien dat CFO’s hun rol uitbreiden van traditionele financiële taken naar een meer toekomstgerichte benadering.

  • CFO’s focussen op FP&A en tech-investeringen voor toekomstbestendigheid
  • AI transformeert financiële voorspellingen en scenariomodellering
  • Talentontwikkeling en C-suite samenwerking cruciaal voor CFO-succes

Volgens de onderzoekers zoeken Amerikaanse CFO’s naar een evenwicht tussen het stimuleren van korte termijn prestaties en het investeren in de toekomst. Ze richten zich daarbij voornamelijk op het verbeteren van bedrijfsprestaties, op kostenreductie en op de implementatie van nieuwe technologieën.

Artificial Intelligence transformeert financiële voorspellingen

Ook geven ze aan dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol in de financiële sector zal gaan spelen. CFO’s zetten AI in voor betere voorspellingen, analyses en complexe scenariomodellering. Dit stelt hen in staat om meer geïnformeerde strategische beslissingen te nemen en betere toekomstscenario’s te ontwikkelen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Uitdagingen bij het realiseren van technologie-investeringen

Hoewel uit de enquête van PwC blijkt dat CFO’s de waarde van technologie erkennen, blijft het voor de meesten van hen een uitdaging om meetbare resultaten te behalen. Bijna 90% van de CFO’s geeft aan dat het implementeren van technologie om capaciteiten te verbeteren een prioriteit is. Echter, volgens CFO’s is het lastig om met beperkt kapitaal zowel tech-investeringen te doen als ook de bedrijfsstrategie en de modernisering van de financiële functie te ondersteunen.

Optimisme over economische vooruitzichten

De ondervraagde CFO’s lijken wel optimistischer te zijn over de economische situatie dan andere bestuurders. Slechts 8% van de Amerikaanse CFO’s denkt dat er binnen zes maanden een recessie zal komen, vergeleken met 18% van de rest van de boardroom. Dit suggereert dat financiële leiders mogelijk een positievere kijk hebben op de toekomstige marktrichting.

Focus op talentontwikkeling en vaardigheden

Het aantrekken en ontwikkelen van talent blijft ook voor Amerikaanse bedrijven een topprioriteit: 52% van de financiële leiders geeft namelijk aan dat het werven van mensen met de juiste vaardigheden een hoge prioriteit heeft. Dit weerspiegelt de behoefte aan professionals die zowel financiële expertise als technologische vaardigheden bezitten. Eerder Europese bedrijven kampen met het talentbehoud.

Strategische samenwerking binnen de C-suite

CFO’s worden aangemoedigd om nauw samen te werken met andere C-suite executives, zoals de CEO, CMO en technologieleiders. Hun unieke inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf kan waardevol zijn bij het nemen van strategische beslissingen die verder gaan dan de traditionele financiële functie.

Duurzaamheid en ESG-rapportage krijgen meer aandacht

Groeiende eisen op het gebied van Environmental, Social, and Governance (ESG) rapportage zorgen voor een gevoel van urgentie bij executives, inclusief financiële leiders. CFO’s spelen een cruciale rol bij het leveren van betrouwbare ESG-rapportages en het integreren van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie.

Technologie als katalysator voor kostenreductie

44% van de CFO’s geeft aan dat het verhogen van het gebruik van technologie om kosten te verlagen zeer belangrijk is om in de komende 12 maanden te financieren. Dit onderstreept de rol van CFO’s bij het stimuleren van digitale transformatie en het realiseren van operationele efficiëntie.

Toenemende complexiteit van de CFO-rol

PwC USA concludeert dat de rol van de CFO is uitgegroeid tot een van de meest complexe en veeleisende posities in de C-suite. Moderne CFO’s moeten beschikken over een diverse set vaardigheden, variërend van financiële expertise tot strategische besluitvorming en risico- en stakeholdermanagement.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen