Producenten (iets) minder negatief; Welke sector doet het goed?

Nog geen krimp van de economie voorzien
Lichte verbetering producentenvertrouwen, maar uitdagingen blijven bestaan

Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand licht verbeterd, maar blijft negatief. De index die het vertrouwen meet, steeg naar -1,9 in augustus van -2,7 in juli. Ondanks de verbetering ligt het vertrouwen nog onder het langjarig gemiddelde van -1,3. Dat meldt het ANP.

  • Producentenvertrouwen stijgt licht maar blijft negatief
  • Hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief gestemd
  • Industriële productie krimpt nog steeds op jaarbasis

Producenten waren in augustus minder negatief over hun orderpositie en de voorraden gereed product. Ook waren ze opnieuw positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Het aantal producenten dat een toename van de productie verwacht, was groter dan het aantal dat een afname voorziet. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

In de meeste industriële branches verbeterde het vertrouwen. De grootste toename was te zien bij fabrikanten in de hout- en bouwmaterialenindustrie. Deze branche was ook het meest positief gestemd van alle sectoren. Dit sluit aan bij de recente verbetering van het ondernemersvertrouwen in de bouwnijverheid.

Productie industrie krimpt nog steeds

Ondanks het verbeterde sentiment blijft de industriële productie krimpen. In juni was de productie 4,9% lager dan een jaar eerder. Dit was de twaalfde opeenvolgende maand van krimp op jaarbasis. Ten opzichte van mei steeg de productie wel licht met 0,8%. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Internationale context blijft uitdagend

De Nederlandse industrie opereert in een uitdagende internationale omgeving. Volgens recente cijfers van Eurostat kromp de industriële productie in de eurozone in juli met 1,1% op maandbasis. Dit wijst op aanhoudende economische tegenwind voor Europese producenten.

Implicaties voor bedrijfsfinanciering

Het licht verbeterde producentenvertrouwen in de industrie heeft gevolgen voor de optimalisering van bedrijfsfinanciering, zowel in de bouwmaterialensector als in de industrie. Zo kunnen er mogelijk gunstiger voorwaarden voor externe financiering ontstaan en wordt ook de investeringsbereidheid groter. Verder leiden positieve vooruitzichten vaak tot innovatie-uitgaven en zelfs tot uitbreiding van productiecapaciteit. Dit alles is als eerste terug te zien in noodzakelijke versterking van werkkapitaalbeheer en heronderhandeling van bestaande kredietlijnen, alsook op de voorfinanciering van grotere orders.

Voorzichtig optimisme ondanks onzekerheden

Hoewel het producentenvertrouwen nog negatief is, lijkt er sprake van voorzichtig optimisme. De verwachtingen voor de komende maanden zijn verbeterd. Toch blijven er onzekerheden, zoals de geopolitieke spanningen en de impact van het monetaire beleid op de economie.

Lees ook

Financiële implicaties voor bedrijven

De lichte verbetering van het sentiment kan positief zijn voor investeringsbeslissingen en werkgelegenheid in de industrie. Financieel managers moeten echter rekening blijven houden met een uitdagend economisch klimaat. Kostenbeheersing en flexibiliteit blijven belangrijk in deze onzekere tijden. [kader]Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen