Procedures voor bedrijven EU makkelijker

Het wordt makkelijker voor bedrijven naar een andere lidstaat te verhuizen, nieuwe vestigingen op te zetten of te fuseren.

De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben gisteren een politiek akkoord gesloten over een nieuwe richtlijn hiervoor. De procedure voor bedrijven die hun vleugels naar een andere lidstaat willen uitslaan wordt vereenvoudigd. Ze hebben eerst toestemming nodig van de autoriteiten in eigen land. Die bekijken hoe legitiem de plannen zijn en waar bijvoorbeeld omzetbelasting moet worden betaald. Ook moeten de werknemers op voorhand worden geraadpleegd over de plannen.

Lees ook: Akkoord arbeidswet EU

Volgens Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zullen de nieuwe regels geld en tijd besparen. “Tegelijk beschermen ze de rechten van werknemers en, voor het eerst, helpen ze voorkomen dat bedrijven hun buitenlandse activiteiten misbruiken.” Want de richtlijn maakt het moeilijker een nepbedrijf op te richten in de EU of een fictief bedrijf (postbusfirma). Ook zal de richtlijn proberen te voorkomen dat ondernemers belasting of arbeidsrecht omzeilen.