Prijzen industrie bijna kwart hoger in september

De olie- en de chemische industrie werd bijna twee derde duurder.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in september bijna 23 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee bleef de toename van de afzetprijzen “ongekend groot”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met een maand eerder vlakte de prijsstijging wel iets verder af.

Volgens de nieuwe cijfers lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie afgelopen maand gemiddeld 22,9 procent hoger dan in september 2021. In augustus waren de prijzen nog 25,1 procent hoger dan een jaar eerder.

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het CBS voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt boven op de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in september hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau zelfs bijna 64 procent hoger dan een jaar terug. Dat komt omdat de afzetprijzen daar nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie in september ongeveer 91 euro. Dat was bijna 43 procent meer dan een jaar eerder.

(ANP)

Gerelateerde artikelen