Prijsval voor kantoren zonder energielabel C, dalingen van 40%

klimaatplan unilever
De minst zuinige kantoren werden veertig procent goedkoper.

Kantoren die nog niet het verplichte energielabel C hebben, zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Vastgoedeigenaren betalen bijna twintig procent minder voor dat soort kantoren sinds de overheid de label-C-verplichting in 2018 aankondigde. De prijs van de minst zuinige kantoren, met label G, ging zelfs met bijna 40 procent omlaag.

  • onzekerheid over verduurzamingsmogelijkheden 8500 kantoorpanden
  • belang van energielabels onder investeerders neemt toe
  • minst zuinige kantoren daalden 40% in waarde

Dat schrijven onderzoekers van Universiteit Maastricht donderdag in economenvakblad ESB, meldt het FD. Hun analyse laat zien dat investeerders goed letten op de energielabels van kantoren. Ter vergelijking: op de koopwoningmarkt is het prijsverschil tussen huizen met labels A en D zo’n tien procent.


Vanaf boekjaar 2024 moeten grote ondernemingen rapporteren over duurzaamheid. Daarnaast krijgen ook accountants in andere rollen dan de controlerend accountant steeds vaker te maken met duurzaamheid in hun beroepspraktijk. Volg de opleiding eendaagse opleiding ‘Duurzaamheid voor de Accountant’; schrijf je nu in.


“Vooral de onderkant van de markt, met de echt onzuinige gebouwen, is gigantisch in prijs gedaald”, zegt Nils Kok, hoogleraar vastgoedeconomie in Maastricht. Er zijn op dit moment zo’n 8500 kantoren met een label G. Het is de vraag of dat soort kantoren nog verduurzaamd gaat worden, nu er door het thuiswerken minder vraag naar kantoren is.

(ANP)

Daan Commandeur is partner manager. Bent u geïnteresseerd in een toelichting op de mogelijkheden voor het plaatsen van relevante content voor hoger financieel management en CFO’s? Of wilt u partner worden op een van onze evenementen? Bel of mail hij neemt graag de tijd voor je:  0628068433 of daancommandeur@sijthoffmedia.nl

Gerelateerde artikelen