Prijs van diensten in juli ruim 9 % hoger

Prijzen diensten in eurozone blijven stijgen

De inflatie in de eurozone is in juli verder gedaald. Dat meldt de Europese Centrale Bank (ECB), in navolging van de maandelijkse inflatierapportages vanuit de lidstaten. De ECB zegt sinds de oprichting te streven naar een inflatie van ongeveer 2%.

  • The Economist waarschuwt voor verschil tussen rentegroei en economische BBP
  • prijsstijging boodschappen licht onder stijging juni … 
  • … prijzen dienstensector stijgen ruim 9% …
  • … stijging energieprijzen neemt af

De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 5,3%. In juni was dat nog 5,5%. De lichte daling van de prijzen kwam vooral voor rekening van de afnemende prijsstijgingen voor energie. Wanneer deze energieproducten uit het cijfers worden gehaald,  laat de inflatie in de eurozone een grotere stijging zien. Zo steeg de prijs van onbewerkte voedingsmiddelen met 6,6%, terwijl de gehele boodschappenmand met meer dan 9% steeg. Onlangs verklaarden enkele voedselproducenten dat bovengemiddelde prijsstijgingen niet verwacht worden. Naast de stijgende prijzen voor boodschappen, stegen ook de prijzen voor dienstverlening van 5,4% in juni naar 5,6% in juli. [artikel gaat verder na deze alinea]


Lees ook:


Datum volgende rentestap onzeker

Vorige week verhoogde de ECB de rente om kredieten duurder te maken en daarmee de economie af  te koelen, zodat de prijsverhogende inflatie kan dalen. Volgens experts liet de voorzitter Lagarde doorschemeren dat een volgende renteverhoging mogelijk pas na september nodig is.

Rentestijging sterker dan economische groei

Onlangs waarschuwde het Britse blad The Economist voor een hardere groei van de rente dan de groei van de productiviteit. Volgens de auteur van het artikel moet de stijging van de rente achterblijven bij ‘de waardetoevoeging van de economie’.