PostNL: het verschil tussen een vergoeding en staatssteun

Nog beter is het als de wettelijke eisen voor het bedrijf versoepelen.

Volgens PostNL wil 68 miljoen euro steun omdat de postbezorging verlieslatend geworden is. Dat mag volgens het bedrijf, want het zou niet om staatssteun gaan.

Waarom is financiële hulp aan PostNL geen staatssteun?
Wij voeren een wettelijke taak uit voor de Nederlandse overheid. Deze is verlieslatend geworden. Dan kun je op basis van de wet een vergoeding vragen, stelt Maurice Unck, directeur MailNL bij het post- en pakkettenbedrijf.

Kan PostNL die redenering onderbouwen?
In verschillende andere landen ontvangen postbedrijven volgens hem ook al overheidsbijdragen om de Universele Postdienst (UPD) daar betaalbaar te houden. In Nederland was dat tot nu toe niet nodig, maar dat zou in de ogen van Unck niet wegnemen dat er wel “een wettelijke basis” voor is.

Is het kabinet onder de indruk?
Nee. Het ministerie van Economische Zaken zei in een eerste reactie nee tegen het verzoek van PostNL. Volgens een verklaring van het ministerie zijn “tijdelijke of definitieve maatregelen waar PostNL om verzoekt zoals overheidssteun” nu “niet aan de orde”.

Kan PostNL overleven als bedrijf?
Die vraag wordt vaker gesteld. In de media is al gesuggereerd om het postbedrijf te nationaliseren en de pakketbezorging te verkopen. Overigens is PostNL wel van plan om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Op de beurs in Amsterdam is het aandeel PostNL de afgelopen jaren fors in waarde gedaald. De koers staat nu op iets meer dan 1 euro per aandeel. In mei 2021 was dat nog meer dan 4,80 euro.

Druipt PostNL teleurgesteld af?
Verre van dat. Unck zegt het commentaar van het ministerie “genuanceerder” te interpreteren. Hij wijst erop dat PostNL de overheid heeft verzocht de aanvraag voor een financiële bijdrage met spoed in behandeling te nemen. “Dat hoeven ze niet in een dag te doen. Wij verwachten ergens in de komende maanden een gedegen antwoord. In de tussentijd blijven we in gesprek.”

Hoe dringend is extra geld voor PostNL
Als de overheid niet snel met geld komt, betekent dit volgens Unck niet dat de postbezorging stilvalt. “Maar dan is de postdienstverlening voor ons dus verlieslatend.” Unck gaat niet in op het scenario dat de gevraagde vergoeding voor PostNL helemaal uitblijft.

Biedt extra geld van de staat genoeg soelaas?
Niet onder de huidige voorwaarden. PostNL wil een aanpassing van de Postwet, zodat het bedrijf bijvoorbeeld langer kan doen over het bezorgen van de post. Dat zou voor het bedrijf schelen in de kosten.

Zou dat wel werken?
In veel andere Europese landen wordt de bezorgtermijn volgens de onderneming ook versoepeld om beter aan te sluiten bij de dalende hoeveelheid post. Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Denemarken en Italië hebben al een standaard bezorgtermijn van twee of drie dagen of zijn hierover in gesprek, aldus PostNL.

Gerelateerde artikelen