Post wordt duurder
PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken besloten. Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.
Keijzer maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk. De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen.
De postzegelprijs mag echter niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Er gaat een maximum van 9 procent gelden voor het rendement op de bezorging van zowel zakelijke als consumentenpost. Voor bedrijfspost is dat plafond nieuw, voor de consumentenpost geldt nu nog een maximum van 10 procent. Sandd heeft zo'n 16.000 postbezorgers, 18.000.
De belangenvereniging van pakketbezorgers, de BVPD, is niet te spreken over het besluit. “De pakketbezorging is een afvoerputje aan het worden”, zegt de vereniging, die vindt dat PostNL zich op de pakketmarkt nu al als een monopolist gedraagt. Keijzer versterkt die monopoliepositie nu doelbewust, vindt de BVPD. “De tarieven zijn al jarenlang nagenoeg bevroren, terwijl het aantal pakketten een forse toename kent, stelt de belangenvereniging. Werknemers werken zich horendol, zelfstandige pakketondernemers staan op omvallen.”
(bron: ANP)
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager