Positieve trend in producentenvertrouwen Nederlandse industrie

Productie iets verbeterd, internationale toeleveringsketens nog onder druk

Het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie vertoonde deze maand een lichte verbetering, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april waren producenten iets minder negatief gestemd dan een maand eerder. Deze trend wijst op een groeiende mate van optimisme onder fabrikanten, met name gericht op de verwachte productie in de komende maanden, alsook een verbetering in de orderpositie en voorraden gereed product.

  • Producentenvertrouwen Nederlandse industrie toont lichte verbetering in april
  • Papier- en grafische industrie tonen meest positieve sentiment
  • Hout- en bouwmaterialenindustrie ervaart laagste vertrouwen.

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, steeg deze maand naar -3,6, vergeleken met -4,8 in maart. Ondanks deze verbetering blijft het producentenvertrouwen nog steeds onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op -1,3 ligt. Het hoogste niveau werd in oktober 2021 bereikt, met een stand van 10,4. In contrast bereikte het vertrouwen zijn dieptepunt in april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, met een waarde van -31,5.

Branches tonen gemengde resultaten

Hoewel het vertrouwen in de meeste branches van de industrie verbeterde, bleef het overwegend negatief. Volgens het CBS waren producenten in de papierindustrie en grafische industrie het meest positief gestemd. Daarentegen was het vertrouwen in de hout- en bouwmaterialenindustrie het laagst, wat aangeeft dat deze sector mogelijk meer uitdagingen ondervindt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

In aanvulling op het CBS-rapport, heeft het World Economic Forum aangegeven dat de wereldwijde supply chain nog steeds onder druk staat door verstoringen veroorzaakt door geopolitieke spanningen en logistieke problemen. Deze verstoringen hebben invloed op verschillende industrieën, wat mogelijk een factor kan zijn in de variërende mate van vertrouwen binnen de Nederlandse industrie.

Gerelateerde artikelen