Politieke risico’s voor bedrijfsleven wereldwijd afgenomen

Na een aantal jaren van toenemende wereldwijde politieke onrust, mede veroorzaakt door de Arabische lente en de economische crisis, zijn de politieke risico's in opkomende markten voor het bedrijfsleven dit jaar afgenomen.

In 13 landen werd het voor ondernemingen veiliger om zaken te doen, omdat de kans op risico’s als politiek geweld, inmenging van de politiek in de economie of insolvabiliteit van overheden afnam. In 12 van de onderzochte 163 landen namen de risico’s voor het bedrijfsleven toe. Vorig jaar was dat nog voor 21 landen het geval en werd het in slechts 3 landen veiliger om zaken te doen.

Dat blijkt uit de 15e Political Risk Map, die jaarlijks door risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon wordt opgesteld.

Verstoring toeleveringsketen van minst naar meest voorkomend risico
Het meest voorkomende risico voor het internationale bedrijfsleven is verstoring van goederen- of dienstenstromen als gevolg van instabiliteit op politiek, sociaal, economisch of milieugebied. Op de risicokaart van vorig jaar was dit nog het minst voorkomende risico.

Dit risico geldt voor 97 van de onderzochte 163 landen. Ten opzichte van de kaart van vorig jaar is dit risico voor 47 landen toegevoegd, waaronder Algerije, Burundi, Mali en Tunesië. Dit risico nam af voor 8 landen, waaronder Brazilië, China, India en Panama.

Inmenging van de politiek in de economie, zoals nationalisering en onteigening, vormt een bedreiging voor ondernemingen in 80 landen en is het minst voorkomende risico. Voor Guatemala, Honduras en Moldavië werd dit risico toegevoegd. Voor 12 landen, waaronder El Salvador, Peru, Thailand en Zambia nam dit risico af.

Andere risico’s die Aon in de kaart heeft opgenomen zijn: wet- en regelgeving (94 landen), politiek geweld (90 landen), insolvabiliteit van de overheid (89 landen) en problemen met betalingen in harde valuta (85 landen).

Verschuivingen op de kaart van 2013
De 13 landen waarvoor de politieke risico’s afnamen, zijn: Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Barbados, Wit-Rusland, Guatemala, Macedonië, Montenegro, Oman, Pakistan, Swaziland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten.

De 12 landen waarvoor de politieke risico’s toenamen, zijn: Algerije, Kameroen, Tsjaad, Ethiopië, Madagaskar, Mali, Namibië, Moldavië, Turkmenistan, Oezbekistan, Panama en Paraguay.

Verbeteringen in de aan Europa grenzende gebieden
In diverse landen in Centraal-Azië en de Kaukasus, zoals Azerbeidzjan en Armenië, is de situatie verbeterd. Hoewel de politieke situatie hier tot voor kort bijzonder risicovol was, werpen structurele hervormingen om investeringen aan te trekken en marktaandeel te vergroten hun vruchten af. Verder maken verbeteringen binnen overheidsinstellingen en het op orde brengen van overheidsfinanciën deze regio aantrekkelijker voor het bedrijfsleven.
__________________________________________________________________________________
Volg de Vijfdaagse opleiding Risicomanagement | 35 PE punten

Tijdens deze opleiding ontdekt u in vijf dagen alle facetten van integraal risicomanagement. Wat gebeurt er als morgen uw grootste klant zijn rekeningen niet meer kan betalen? Na afloop zet u uw kredietverstrekker op scherp en creëert u samen met uw handelspartners oplossingen die bestand zijn tegen zwaar financieel weer. Verstevig groei en waarborg continuïteit. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________

Tegelijkertijd neemt de druk op regeringen in deze regio ook toe door de voortdurende economische problemen in West- en Oost-Europa. Dit leidde tot verslechterde waarderingen voor Moldavië en Oezbekistan.

Een nieuwe orde in het Midden-Oosten
Nadat het Midden-Oosten in 2012 een substantiële bijdrage leverde aan de verslechterde politieke situatie wereldwijd, namen de risico’s dit jaar voor drie landen in het Midden-Oosten af: Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoewel de regio nog steeds kwetsbaar is, bevestigt dit een geleidelijke scheiding van wegen tussen de landen met een sterkere economie en onafhankelijke financiële instellingen en de van oudsher rijkere landen, wat zorgt voor een grotere weerbaarheid tegen ongunstige politieke en economische gebeurtenissen. Het onderstreept bovendien het belang van een sterk bedrijfsleven en gezonde financiële instellingen als een buffer tegen ongunstige gevolgen voor individuele landen.

Naschokken in West-Afrika
De verslechterde waardering van Kameroen, Tsjaad, Mali en Algerije wordt veroorzaakt door moeizame bewindswijzigingen in verschillende Noord-Afrikaanse landen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor die landen zelf, maar zorgt ook in de omringende landen voor meer instabiliteit.

De grensoverschrijdende stromen van wapens en opstandelingen hebben het toch al hoge politieke risico in deze regio doen toenemen. De ontwikkelingen in 2013 tot nu toe wekken de indruk dat de situatie in deze regio verder zal verslechteren.

Bron: Aon

Gerelateerde artikelen