Politieke partijen willen fiscale voordelen zzp’ers inperken

Meerdere politieke partijen willen 'morrelen aan het fiscale voordeel' voor zzp'ers. Dat blijkt uit een analyse van verkiezingsprogramma's door het Financieele Dagblad.

Volgens de analyse van het FD gaat GroenLinks het verste door volledig afscheid te nemen van de MKB-winstvrijstelling. Volgens de partij worden de lage inkomens daar niet door geraakt, die hebben nu al nauwelijks voordeel van de regeling. 

Wat de PvdA betreft komt de grens te liggen op de Balkenendenorm. De SGP wil het verlagen naar 12 procent en bovendien ook snijden in de zelfstandigenaftrek. Via de MKB-winstvrijstelling mogen ondernemers 14 procent van de fiscale winst aftrekken, waardoor ze minder belasting verschuldigd zijn.

Opvallend is dat de politieke partijen tot nu toe heel weinig hebben laten horen over de plannen, terwijl ze wel in de doorberekening van de partijprogramma’s staan. Het FD schrijft dat het tot nu toe taboe is gebleken om fiscale voordelen voor zzp’ers ter discussie te stellen en noemt het electorale zelfmoord.

Gerelateerde artikelen