Platformwerk werkt ongelijkheid in de hand

Goed tegen werkloosheid, maar voorwaarden matig en vangnet ontbreekt.

De kansen en risico’s van platformwerk zijn ongelijk verdeeld. Daarvoor waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Platformwerk is onder andere maaltijden bezorgen, taxiritten aanbieden of online klussen uitvoeren. Waar de ene groep veel zelfstandig en flexibel kan werken, hebben andere groepen juist hoge werkdruk en lage verdiensten.

Hiervoor waarschuwt het SCP, die het werkveld heeft onderzocht en in kaart heeft gebracht. Door de coronacrisis kunnen de verschillen nog groter worden. Platformwerk is onzeker en onvoorspelbaar. Op internationale onlineplatformen wordt daarnaast geconcurreerd met mensen uit lagelonenlanden, waardoor inkomens onder druk komen.

Het SCP merkt dat de voorwaarden van platformwerk slechter worden, omdat het aanbod toeneemt en de vraag afneemt. In economisch slechte tijden hebben platformwerkers geen vangnet. “De crisis onderstreept daarmee de kwetsbaarheden van flexibel werk”, aldus het onderzoek.

Maar voor de komende maanden kan de platformeconomie mensen juist helpen die hun baan hebben verloren. Toch denkt het SCB dat de nadelen groter gaan worden. Dat is dan met name in de sectoren die door de coronacrisis geraakt zijn, zoals de taxibranche, waar het toerisme is weggevallen, en schoonmaak aan huis.

“Mensen vinden elkaar misschien snel en de platforms bieden nieuwe kansen op werk, maar dat betekent niet per se dat het ook goed en goedbetaald werk is dat zekerheid biedt”, aldus SCP-onderzoeker Anne Roeters. Zij denkt ook dat sectoren zoals de schoonmaak het lastiger kunnen krijgen door de coronacrisis.

Ook is de macht van platformen een probleem. Dat zorgt voor mindere kwaliteit van werk. In landen waar platformwerkers een betere onderhandelingspositie hebben, is de kwaliteit van het werk hoger.

Platformwerk heeft ook voordelen, ziet het SCP. Zo kan het ondernemerschap aanmoedigen. Ook kan de flexibele aard van het werk ervoor zorgen dat mensen makkelijker zorg en werk kunnen combineren.

Omdat het werk vaak laagdrempelig is, zijn er ook voordelen voor mensen die niet zo makkelijk aan een baan komen. Mensen die vaardigheden of een expertise hebben waar veel vraag naar is, kunnen meer klanten vinden en dus meer verdienen, aldus het SCP.

(ANP)