Platform voor vastgoedfinanciering met open banking

Fintechbedrijf Briqwise introduceert open banking op peer-to-peer platform voor mkb-vastgoedfinanciering.

Een ondernemer geeft eerst het gewenste leenbedrag door, tezamen met het vastgoed dat aangekocht moet worden of als onderpand dient voor de lening. Gedurende de daaropvolgende cashflowanalyse, wordt de uitkomst van de analyse eerst gedeeld met de aanvrager en pas na zijn goedkeuring verzonden naar Briqwise. De kredietaanvraag is mogelijk zonder dat de ondernemer documentatie hoeft te overleggen.

Briqwise werkt samen met open banking technologie aanbieder Yolt Technology Services (onderdeel van ING Groep), dat samen met Graydon al een Cashflow Analyzer ontwikkelde. Dankzij de Europese PSD2-regelgeving kan de Cashflow Analyzer binnen enkele seconden de geldstromen in kaart brengen, die een eerste indicatie bieden van de financiële gezondheid van een onderneming in het afgelopen anderhalf jaar. Aanvragers kunnen YTS daarvoor toegang tot de bankrekening verschaffen. De zorgvuldigere risicoafweging geldt als extra zekerheid voor investeerders op het Briqwise-platform en versterkt daarmee ook de kredietpositie van ondernemers.

“Kredietaanvragen worden bij Briqwise al grondig beoordeeld op basis van een bancaire methode; net zo zorgvuldig, alleen met meer gemak en veel sneller”, aldus Pieter Porte, medeoprichter van Briqwise. “Bij de cashflow analyse steken aanvragers nog veel tijd en moeite in het verzamelen en overleggen van financiële gegevens. Als fintech-bedrijf bekijken we continu hoe we de ondernemers en investeerders die we samenbrengen op ons platform nóg verder kunnen ontzorgen. De samenwerking met YTS is daarin een logische vervolgstap.”

Meer informatie: briqwise.com