Controllers Netwerk: plan nu voor de recessie van 2021

Controllers Netwerk blijft netwerken: online samenkomen om uitdagingen te bespreken en oplossingen te zoeken.

Door Bouko de Groot.

Ondanks de anderhalve meter limiet is het Controllers Netwerk recent met succes enkele keren bij elkaar gekomen. Via Zoom werd gepraat over de uitdagingen, van gedachten gewisseld en samen naar oplossingen gezocht.

Nu werken aan 2021

In branches die hard getroffen werden is men direct begonnen met nieuwe prognoses te maken. “Wij gaan uit van herstel vanaf september,” klonk het. Met die cijfers is toen met de bank gepraat. “Alle ZZP'ers zijn naar huis gestuurd en we hebben flink gesnoeid in de kosten. We gaan er van uit dat in 2021 de omzet flink lager zal zijn dan wat er voor 2020 gedacht was. En 2020 hebben we afgeschreven: het is beter om dat verlies nu al te nemen en direct te werken aan maatregelen voor volgend jaar. Bijvoorbeeld minder personeel. Dat is pittig, want het is lastig om een realistisch beeld te krijgen. Het is in ieder geval absoluut niet realistisch, om te zeggen dat de economie in september weer full speed verder gaat.”

Uiteraard hebben anderen juist door de problemen nu toptijden, “met extra ploegendiensten en zes maanden omzet in één,” zei een deelnemer. “Blijf dan wel beseffen dat je de uitzondering bent die de regel bevestigt. Bovendien kan al dat hamstergedrag van nu betekenen, dat die omzet later dit jaar wegvalt. Maar dat betekent niet, dat je dus nu je voorraad maar opmaakt. Stel dat die vraag later dit jaar niet wegvalt, dan moet je er nu dus al voor gaan zorgen dat je ook dan nog voldoende voorraad hebt!” Bij zulke crisisboomers is de extra uitdaging om de werknemers op bijvoorbeeld de productievloer veilig te houden, “want als daar mensen ziek worden, is het einde zoek.”

Thuis of toch weer op kantoor?

Iedereen speelde snel in het nieuwe thuiswerken. In het begin ging veel tijd verloren door alles daarvoor goed op orde te krijgen: mensen hadden problemen om met VPNs te werken, moesten wennen aan kleine laptop schermen, kregen te maken met slechte verbinding. Bij een deelnemer was eerst een gehaaste transitie naar Office 365 nodig en daarna een crash course Microsoft Teams. En dat terwijl juist nu voor velen de omzet wegvalt en eigenlijk extra hard aan de verkoop gewerkt moet worden.

“Wij zijn daarom juist weer naar kantoor aan het komen: om centraal beter te werken en weer meer aan verkoop te doen. Dat is een uitdaging: voldoende afstand tussen met werkplekken, en ook tijdens de pauzes, dat moet je allemaal goed organiseren,” meldde een controller. “Toch is het erg handig als er mensen op kantoor blijven: zo kun je veel beter vragen van de thuiswerkers beantwoorden.”

Een andere reden waarom serieus weer over een gang naar kantoor wordt gedacht, is dat het thuis – op afstand – moeilijk is om up to date te blijven over wat er in het bedrijf allemaal gebeurt. “Google Hangout meetings zijn toch anders dan praatjes bij koffiemachine.” Dus zelfs als er niks te bespreken is, moet je toch contact houden en bij het bedrijf betrokken blijven, “een grote uitdaging als iedereen thuiswerkt.”

Verder werd nog uitgebreid stilgestaan bij de onduidelijkheden rond de NOW-regeling, waarover de meningen bleven verschillen. Waar iedereen het wel over eens was, is dat veel van de huidige verandering van werken, van hoe je nu dingen anders moet doen, en de lessen die daaruit geleerd worden, zullen blijven hangen post-corona.

Het netwerk besloot om regelmatig bij elkaar te komen, om bij te praten, nieuwe oplossingen te delen, en tips over bijvoorbeeld goede thuiswerksoftware te geven. Mail Michael van Apseren voor de agenda, hij overziet het netwerk. De volgende binnen-anderhalve-meter-meeting is op 2 juni, “So you think you can be a CFO?”.

Gerelateerde artikelen