Plafond van gasprijs lijkt bereikt ondanks schaarste

7 maatregelen om snel van Russische brandstoffen af te komen
Naderende gastekorten zitten al verwerkt in de hoge prijs.

De gasprijs lijkt zich op een hoog niveau te stabiliseren, sinds de gastoevoer via gaspijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland is stilgelegd vanwege groot onderhoud. Dat heeft de baas van de Duitse federale toezichthouder voor de gasinfrastructuur Bundesnetzagentur gezegd in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

“Er was deze week geen significante prijsstijging, hoewel Nord Stream 1 werd stilgelegd”, verklaarde Klaus Müller in het gesprek. “Dat kan erop wijzen dat de markt het wegvallen van Russisch gas al heeft ingeprijsd, en we een plafond van de gasprijs hebben bereikt.”

Nord Stream 1, ook wel bekend als simpelweg Nord Stream, is de belangrijkste aanvoerlijn van Russisch gas naar Duitsland. De vrees bestaat dat Moskou de gaskraan na het geplande onderhoud, op 21 juli, niet meer opendraait. Afgelopen week waren er verschillende signalen die daarop wezen. Zo zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de toekomst van de verbinding afhangt van zowel de vraag naar gas in Europa als de westerse sancties tegen Rusland. Die sancties zijn ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.

De gasprijs in Europa is de voorbije maand meer dan verdubbeld naar het hoogste niveau in maanden, nadat de capaciteit van Nord Stream 1 met 60 procent werd verminderd. De voorbije weken was er zelfs sprake van een lichte prijsdaling op de gasmarkt. Dat gebeurde nadat de aanvoer van gas uit Noorwegen normaliseerde. Die aanvoer was eerder verstoord door een staking in de Noorse energiesector.