‘Piek in openstaande vacatures moet nog komen’

Krapte arbeidsmarkt grootste barrière ondernemend Nederland
Vitale infrastructuur kan tot stilstand komen door personeelsgebrek.

Het aantal openstaande vacatures in Nederland groeit gestaag door en is weer bijna terug op het record van november vorig jaar. Dit meldt vacaturesite Indeed na onderzoek. De organisatie betwijfelt of de piek van openstaande vacatures al bereikt is..Van alle sectoren in Nederland heeft Defensie momenteel procentueel het hoogste aantal openstaande vacatures.

Bij Defensie ligt het aantal vacatures inmiddels 170 procentpunt hoger dan in februari 2020, toen de coronacrisis nog niet was uitgebroken. Indeed gaf eerder al aan dat dit waarschijnlijk een direct gevolg is van de oorlog in Oekraïne. Defensie zoekt nu medewerkers op verschillende terreinen, zoals soldaten, vliegtuigmonteurs, piloten, chauffeurs, matrozen, koks en verpleegkundigen.

In totaal ligt het aantal openstaande vacatures veertien procentpunt hoger dan eind januari vorig jaar. Vergeleken met vlak voor de pandemie gaat het om een toename van meer dan de helft. Rond november 2021 bedaarde de explosieve groei enigszins, maar nog altijd is het aantal vacatures stijgende, aldus Indeed.

Indeed ziet een opvallende toename van functies in HR-management. Mogelijk heeft dit te maken met problemen die zijn ontstaan bij bedrijven door de krapte op de arbeidsmarkt. Het vacatureniveau voor functies binnen deze sector is ruimschoots verdubbeld vergeleken met februari 2020.

Het personeelsgebrek kan tot ernstige averij leiden in die Nederlandse infrastructuur, zo waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (Nvlt) in De Telegraaf. De toekomst kan erdoor op het spel komen te staan Op dit moment zijn er circa honderd vacatures voor luchtvaarttechnici en staat een grote pensioneringsgolf voor de deur.

“Zonder ons vertrekt geen vliegtuig en is er geen toekomst voor de hele Nederlandse luchtvaart”, zegt voorman Rob Swankhuizen van de Nvlt. De krapte laat zich al maanden voelen bij bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappij KLM, die het grootste onderhoudsbedrijf van Nederland heeft. Op en rond Schiphol werken zo’n 2000 luchtvaarttechnici.

(ANP)

Gerelateerde artikelen