Pensioenfonds houdt oude rekenrente

Pensioenfondsen hoeven per 1 januari niet met een nieuwe rekenrente te gaan rekenen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, zie foto) vraagt op verzoek van de Eerste Kamer De Nederlandsche Bank (DNB) in te stemmen met uitstel totdat Brussel met een richtlijn voor Europese verzekeraars komt.

De nieuwe richtlijn voor Europese verzekeraars wordt verwacht in februari. Nederland zal die rekenrente ook voor de pensioenfondsen laten gelden. Totdat Brussel over de brug komt mogen de fondsen wat de PvdA-bewindsvrouw blijven rekenen met de (hogere) oude rekenrente die eigenlijk per 1 januari zou vervallen.
Maar in de senaat was een breed gedragen vrees dat fondsen onnodig op kosten zouden worden gejaagd als zij in korte tijd met drie verschillende rekenrentes moeten gaan werken.
Klijnsma onderschreef dat. Ze had zelfs al contact gezocht met DNB. „DNB zal ons verzoek zwaar laten wegen. Maar het is aan DNB”, aldus Klijnsma.
 
De nieuwe regels houden in dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden, zodat ze in de toekomst niet opnieuw hun pensioenen hoeven te korten. Dat betekent wel dat ze de pensioenen minder makkelijk jaarlijks aan het prijspeil kunnen aanpassen (indexeren). Een ander doel van de nieuwe regels is de pensioenlasten eerlijker over de generaties te verdelen. 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen