Pensioenfonds Detaihandel beboet om negeren regels

Bijna anderhalve ton wegen trage informatie die bovendien niet klopte.

Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

Het fonds heeft vijf informatieverplichtingen niet nageleefd, meldt de AFM na onderzoek. Nieuwe werknemers die bij Pensioenfonds Detailhandel zijn aangesloten kregen volgens de toezichthouder onjuiste informatie, onder meer over vanaf wanneer ze pensioen opbouwen of hun opbouwpercentage. Het fonds heeft niet op tijd brieven verstuurd aan nieuwe werknemers die pensioen opbouwen bij het fonds, werknemers die stopten bij hun werkgever en bijna gepensioneerden. Verder heeft het fonds het jaarlijkse pensioenoverzicht te laat verstuurd.

De toezichthouder kwam eerder met een hogere boete, maar verlaagde die om te voorkomen dat gepensioneerden bij Pensioenfonds Detailhandel en mensen die pensioen opbouwen te veel last zouden krijgen van de straf. Volgens de AFM zijn zo’n 1,4 miljoen mensen aangesloten bij dit fonds. De AFM laat weten dat Pensioenfonds Detailhandel de overtredingen erkent en de boete accepteert. (ANP)

Gerelateerde artikelen