Paul Schouwenaar ‘Entrepreneur of the Year 2003’

fallback
Paul Schouwenaar, directeur van de Zeeman Groep is tijdens een spannende galafinale in het Hulstkampgebouw uit negen finalisten gekozen tot de Nederlandse 'Entrepreneur of the Year 2003'.

Uit handen van de voorzitter van de jury, Monique Brummans (directeur Diemen & Van Gestel en zelf Entrepreneur of the Year 2001), ontving hij de bijbehorende Award. De galafinale werd bijgewoond door zo’n 250 ondernemers.

Volgens de jury getuigt de succesvolle expansie van de Zeeman Groep in een economische recessie van een onderscheidende visie en strategie die alleen door een echte ‘entrepreneur’ gerealiseerd kan worden. ‘Zeeman kent vele uitdagingen die hij met zijn doorzettingsvermogen en ondernemerszin stuk voor stuk oppakt. Hij is een inspirator die met enthousiasme zijn mensen motiveert. De sterke focus die Paul Schouwenaar heeft met Zeeman op één marktsegment en de manier waarop hij alle processen in de organisatie op deze focus heeft afgestemd, getuigen van lef en visie. Het succes dat hij heeft, bewijst dat deze focus ook nog lucratief is’, aldus de samenvattende conclusie uit het juryrapport.

De Zeeman Groep is opgericht in 1967. Paul Schouwenaar is in 1998 in dienst gekomen als directeur en nam in 1999 de leiding over van de oprichter Jan Zeeman. De groep exploiteert zo’n 800 textielsupers in West Europa en het Caribisch gebied en heeft eigen inkoopkantoren in Azië. Onlangs werden 100 winkels in Duitsland toegevoegd aan de groep. Het assortiment bestaat uit basis kleding en textiel. Daarnaast is er een wisselende collectie van niet-kleding artikelen. Jaarlijks komen er zo’n 50 miljoen klanten over de vloer. De onderneming voert de belangrijkste activiteiten zoals inkoop, logistiek, het werven van nieuwe locaties, automatisering en reclame in eigen beheer uit. De logistiek is met robots vergaand gemechaniseerd.

De Entrepreneur of the Year is een initiatief van Ernst & Young en wordt ondersteund door Universiteit Nyenrode, Ministerie van Economische Zaken, Tiscali, VNO-NCW en Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). Finalisten voor de 2003 trofee waren, verdeeld over drie categorieën:

Manufacturing

 • Wim Lemmens, Holding Nijhuis Pompen (categoriewinnaar)
 • Reynier van Bommel, schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel
 • Scarlett Kwekkeboom, Janse Istimewa Elektro

  Services

 • Paul Schouwenaar, Zeeman Groep BV (categoriewinnaar)
 • Arnout van Diem, BioSoil BV
 • Ed Voerman, Voerman International BV

  Technology, Communication & Entertainment

 • Ben Woldring, Bencom BV (categoriewinnaar)
 • Harm Altena, Kender Thijssen BV
 • Eddy Vermeire, The Vision Web BV
 • Gerelateerde artikelen