Parttimers even productief als fulltimers

fallback
Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse managers geloven dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Deze productiviteit wordt echter bij zowel parttimers als fulltimers negatief beïnvloed door telefoon, e-mail en vergaderingen. Een rustige werkomgeving komt daarentegen de productiviteit van de Nederlandse respondenten ten goede. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door financieel uitzend- en detacheringbureau Accountemps. In dertien landen werden 2.395 Finance & Human Resources Managers ondervraagd.

Alhoewel Nederland een vergadercultuur heeft, wordt de productiviteit van 23% van de Nederlandse managers negatief beïnvloed door telefoon, e-mail en vergaderingen. In Italië (37%) en Luxemburg (30%) is dit ook het geval.


Internationaal gezien worden de managers liever niet gestoord, aangezien dit bij 29% van de ondervraagden de productiviteit in negatieve zin beïnvloedt. De Spaanse respondenten (33%) worden minder productief door grote hoeveelheden werk en stress. De managers worden echter positief beïnvloed door teamwork en het werken met collega’s (13%).


De Nederlandse managers werken liever in een rustige werkomgeving (11%), evenals de Duitse (19%), Belgische (11%) en de Zwitserse respondenten (25%). Werken zonder onderbreking werkt bevorderlijk voor de productiviteit van de Italiaanse managers (32%), terwijl een blijk van waardering gunstig is voor de productiviteit van de respondenten uit Nieuw Zeeland (15%). Tenslotte werkt de Ierse manager liever met deadlines (21%).


Silvia Schilder, Division Manager Accountemps: “We merken dat veel bedrijven in vergelijking met een aantal jaren geleden weer open staan om parttimers aan te nemen. De afgelopen jaren was er geen ruimte om te heroverwegen of een fulltime functie ook parttime ingevuld kon worden. Nu wil men gewoon de beste kandidaat voor de functie en als dat betekent dat dit op parttime basis is dan is dat ook goed. Op management niveau zien we echter dat veel bedrijven nog steeds verwachten dat mensen fulltime, of in ieder geval vier dagen, beschikbaar zijn.”


Op de vraag op welk moment van de dag de managers het meest productief zijn, antwoordt 66% van alle respondenten dat zij tussen 9.00 uur en 12.00 het meest werk verzetten. Het merendeel van de Nederlandse managers (71%) is het hier mee eens. De Tsjechische ondervraagden zijn ook tussen 9.00 uur en 12.00 uur het meest productief (47%), maar een groot deel (34%) werkt het liefst voor 9.00 uur.


Internationale Workplace Survey Winter 2006-2007 Deze conclusies komen uit de internationale Workplace Survey Winter 2006-2007, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps. Het onderzoek is gehouden in 13 landen: Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Tsjechië, Nederland, Ierland, Luxemburg, Spanje, Zwitserland en Nieuw-Zeeland.


Het onderzoek is in november en december 2006 uitgevoerd onder 2395 internationale Finance & Human Resources Managers door onderzoeksbureau Helview…

Gerelateerde artikelen