Overheid stelt paal en perk aan cryptomarkt

Ondanks tal van nieuwe regels blijven crypto’s risicovol.

Kopers van crypto’s mogen straks niet meer bewust verkeerd geadviseerd worden. Ook wordt misleidende reclame verboden. Dit gebeurt nu vaak door reclame-uitingen van zogenaamde influencers. Straks moet duidelijk zijn wie de afzender van de reclame-uiting is. Dit is de strekking van de nationale uitvoeringswet van de Europese Markten in crypto-activa verordening (MiCA). Het ministerie van Financiën heeft deze wet opengesteld voor reacties in een internetconsultatie voor de duur van zes weken.

De Europese Commissie heeft op 30 juni dit jaar een nieuw wettenpakket in laten gaan om de cryptomarkt te reguleren, getiteld MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation). Voor de uitvoering van deze Europese regelgeving is nationale wetgeving nodig, die vrijdag in consultatie is gegaan.

De nieuwe wet heeft een reeks aan verplichtingen. Aanbieders van crypto’s mogen straks geen te gevaarlijke of ingewikkelde producten verkopen. Mocht een platform gehackt worden en crypto’s gestolen worden, dan moeten aanbieders hun klanten compenseren. Ook mogen cryptodienstverleners niet de tegoeden van hun klanten inzetten voor handel voor eigen rekening.

De Europese en nationale cryptowetgeving dekt niet alle risico’s af, zo waarschuwt het ministerie van Financiën. De cryptohandel blijft volgens hett ministerie een instabiele en risicovolle markt

Crypto’s en cryptobedrijven vallen straks onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toezichthouders van de AFM kijken voortaan mee om te zien of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of kopers van crypto’s netjes worden behandeld door crypto-exchanges of aanbieders van wallets of dat er mogelijk sprake is van fraude of oplichting.

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB controleert of stablecoins ook echt ‘stable’ zijn, stabiel dus, en daadwerkelijk gedekt worden door dollars of euro’s.

(ANP)

Gerelateerde artikelen