Overheid soepeler voor bedrijven met belastingschuld

Geen verhoging belastingen door fiscale strop
Geen kwijtschelding, wel een langere termijn voor aflossing.

Ondernemers die een belastingschuld hebben, moeten meer ruimte krijgen om na de coronacrisis weer uit het rood te komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat de termijn voor afbetalen wellicht wordt verlengd. De betalingstermijn is nu drie jaar en start in oktober.

Vijlbrief werkt aan een plan om te voorkomen dat bedrijven na de crisis alsnog failliet gaan. Een kwart miljoen bedrijven staat voor 17 miljard euro in het krijt bij de Belastingdienst. Dat is gemiddeld 68.000 euro per bedrijf.

Nu hoeven ondernemers pas in oktober te beginnen met terugbetalen. Daar krijgen ze drie jaar de tijd voor. Vijlbrief zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat er nu onder meer wordt gekeken of die termijn verlengd kan worden.

Eerder zei Vijlbrief in De Telegraaf dat er ook wordt gekeken om ondernemers in het begin iets minder te laten aflossen en dat langzaam te laten oplopen. Ook de rente zou dan langer laag gehouden worden; de huidige 0,01 procent.

Vijlbrief wil nog niet overgaan tot het kwijtschelden van de belastingschuld. “Daar zit iets oneerlijks in”, zei Vijlbrief op NPO Radio 1. Vooral omdat er veel ondernemers zijn die hebben geleend of hun spaargeld hebben aangesproken om hun belasting te betalen. Dat ondernemers die niets hebben betaald dan kwijtschelding zouden krijgen, zou volgens Vijlbrief niet eerlijk zijn tegenover degenen die wel belasting betaalden.