Overheid moet duurzame investeringen aanjagen

De financiële sector is nog vooral gericht op de korte termijn.

Er zijn veel meer duurzame investeringen nodig en daar moet de overheid aan bijdragen. Dit stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in een advies aan de minister van Financiën.

Er moet volgens de Raad een volwaardige nationale investeringsinstelling worden opgericht. Daarnaast moeten banken verduurzaming meenemen in hun rekenmodellen. Ook moeten De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houden op hoe financiering bijdraagt aan duurzaamheid.

Volgens het RLI staat Nederland “vanwege de klimaat- en biodiversiteitscrisis voor een grote verduurzamingsopgave”. De transitie naar een duurzamere economie vraagt volgens de adviesraad om aanzienlijke investeringen die risico’s met zich meebrengen.

Financiële instellingen maar ook toezichthouders moeten zich daarop voorbereiden, vindt de raad. Ook moeten de geldstromen van banken, pensioenfondsen en verzekeraars “zich sneller dan nu verplaatsen” naar bijvoorbeeld duurzame landbouw, energie of “circulaire bedrijvigheid”.

De raad stelt dat de financiële sector zich nu nog vooral richt op “korte termijn financieel rendement”. Ook zijn de regels in de financiële sector niet voldoende gericht op verduurzaming. Verder is het aanbod van financiering vanuit de overheid versnipperd en wordt er voor de lange termijn te weinig belegd in bijvoorbeeld duurzaam vastgoed of energie-infrastructuur. Daarom is het nodig dat de overheid met meer beleid komt, vindt de raad.

(ANP)