Oude steunmaatregelen niet meer van stal bij opleving corona

Oude steunmaatregelen niet meer van stal bij opleving corona
Het kabinet sleutelt aan gerichte steun voor bedrijven per sector.

Het kabinet hoopt bij oplevingen van het coronavirus in de toekomst gerichte financiële steun aan bedrijven in specifieke sectoren te kunnen verlenen. Het kabinet kijkt naar de effectiviteit van steunregelingen voor sectoren, een garantiefonds en een verzekeringsinstrument. Dit staat in een brief brief van betrokken ministeries aan de Tweede Kamer.

Hoe de steun er precies uit komt te zien wordt op zijn vroegst duidelijk in de zomer. Het kabinet laat eerst nog onderzoek doen. Samen met sectoren wordt dan gekeken naar maatregelen die soelaas bieden, zonder dat ze de samenleving te veel geld kosten.

In kringen rond het kabinet valt te horen dat het er ook vanuit gaat dat bij een grote uitbraak algemene steunpakketten toch weer worden afgestoft. Het kabinet wil namelijk alleen maar bij volledige en langdurige sluitingen bijspringen. Bij eerdere besmettingsgolven werd hier ook met spoed om gevraagd door de Tweede en Eerste Kamer, werkgeversorganisaties en vakbonden. De verwachting is dat bij een opleving van het virus, bijvoorbeeld door een gevaarlijke variant, opnieuw om steun in veel meer sectoren wordt gevraagd.