Oud-topman Google wars van pauze in AI

Kunstmatige Intelligentie in Controlling
De techsector moet met normen komen om zorgen weg te nemen.

Een tijdelijke pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) zou alleen maar een voordeel opleveren voor concurrenten in China. Dat heeft voormalig Google-topman Eric Schmidt gezegd nu er wereldwijd een oproep rondgaat om juist zo’n pauze in te lassen.

In een interview in de Australian Financial Review erkent Schmidt dat er legitieme zorgen zijn over de snelheid van het onderzoek naar AI, maar dat het juist aan technologiebedrijven is om samen met normen te komen om deze zorgen weg te nemen. Schmidt zei daarbij dat hij geen voorstander is van een pauze van zes maanden, zoals voorgesteld in een door vele duizenden mensen ondertekende brief die momenteel rondgaat. “Waar ik voor ben, is om iedereen zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen om te bespreken wat de juiste vangrails zijn”, aldus Schmidt.

De oproep voor een pauze komt van het Future of Life Institute, een instelling die zich bezighoudt met de risico’s van nieuwe technologieën en het voorkomen van rampen die daardoor veroorzaakt kunnen worden. Achter de organisatie zitten onder andere Skype-oprichter Jaan Tallinn en Tesla-baas Elon Musk. Zij hebben de brief ook ondertekend, net als onderzoekers van veel Nederlandse universiteiten.

De ondertekenaars vragen aan ontwikkelaars van AI-systemen om zes maanden lang geen programma’s te bouwen die krachtiger zijn dan GPT 4. Dat is de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van generatieve AI. Daarbij creëren modellen voor kunstmatige intelligentie na eenvoudige aanwijzingen zelf complete teksten of beelden, bijvoorbeeld met de chatbot ChatGPT.

(ANP)