Oproep aan minister om herziening van TONK

Gemeenten passen hun eigen beleid toe en communiceren daar vaag over.

Reisbrancheorganisatie ANVR wil dat demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de uitvoering van de coronasteunregeling TONK herziet. Deze regeling moet mensen die wegens de coronapandemie minder inkomen hebben ondersteunen in hun vaste woonlasten, maar gemeenten verschillen sterk in hoe ze hiermee omgaan.

Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de regeling, die voluit Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) heet. Daardoor kunnen soortgelijke gevallen in de ene gemeente leiden tot financiële steun en in de andere tot afwijzing. Kleine reisondernemers komen daardoor in de problemen, zegt de ANVR.

Volgens de vereniging communiceren gemeenten bovendien vaak onduidelijk of zelfs niet waarom ze een aanvraag weigeren.

Eerder bleek al dat de TONK-regeling veel minder werd aangevraagd dan verwacht. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zei toen dat “de bekendheid van de TONK nog wel om een extra duwtje vraagt”.

Koolmees beloofde meermaals de gemeenten op te roepen de steun zo ruimhartig mogelijk toe te kennen, maar voegde daaraan toe dat hij gemeenten niet kan dwingen soepele regels te hanteren.

(ANP)