Opnieuw renteverlaging door ECB

De Europese Centrale Bank in Frankfurt heeft de rente in de eurozone met een half procent verlaagd tot 1,5 procent. Hiermee is de laagste rentestand ooit ontstaan in de geschiedenis van de ECB.

Met de verlaging hoop de centrale bank de economie weer op gang te helpen. Goedkoper lenen moet leiden tot meer onderling lenen van financiële instellingen. Dit moet weer de financiering van banken aan consumenten en bedrijven teweeg brengen.

Sinds afgelopen zomer is de rente in de eurzone spectaculair naar beneden gegaan. In juli stond de rente nog op 4,75 procent. De vorige verlaging was half januari, toen de rente op twee procent werd gezet.

De Europese beurzen hebben niet op de verlaging gereageerd. Analisten hadden de verlaging reeds aangekondigd. Het herstel van de AEX van gisteren is van korte duur gebleken. De index zakte met vier procent weg tot 202 punten.

Eerder vandaag maakte de centrale bank van Engeland de zesde renteverlaging in een half jaar bekend. In Groot-Brittannië staat de rente nu op een half procent.

Gerelateerde artikelen