Opleiding Certified Business Controller krijgt Post-HBO keurmerk

Ivo ten Hoorn, Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen.
"We merken dat er ook vanuit CEO's en directeuren de behoefte is om hun financiële mensen meer soft skills bij te brengen en nog verder naar de business op te laten schuiven."

De opleiding Certified Business Controller (CBC) is door de Stichting SPHBO  (Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland) officieel erkend als Post-HBO registeropleiding. Daarmee is het de eerste Post-HBO erkende opleiding in Nederland die zich primair richt op de persoonlijke vaardigheden van controllers.
 
“We zijn midden in de crisis met deze opleiding begonnen”, vertelt Ivo ten Hoorn, Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen. “Toen het met veel organisaties niet goed ging werd er meer dan ooit naar Finance gekeken om in een vroeg stadium met de juiste stuurinformatie te komen. Uitstekende persoonlijke vaardigheden zijn nodig om die rol op de juiste manier in te vullen. Wij zagen de behoefte naar een stevig programma die financials de tools geeft om aan die rol invulling te geven op een manier die bij hun past. Het bleek direct een succes.” 

Ten Hoorn vervolgt: “We hebben sindsdien echter niet stilgezeten. Op basis van de feedback van deelnemers en aanbevelingen van ons curatorium is het programma aangepast en uitgebreid. Om de kwaliteit van de opleiding bevestigd te krijgen hebben we hem onderworpen aan de strenge eisen van de toetsingscommissie van de SPHBO. We zijn er trots op dat wij onze opleiding nu officieel als Post-HBO registeropleiding mogen aanbieden.”

“Tijdens onze congressen, in onze bladen en op onze websites merken we dat het steeds belangrijker wordt voor financiële professionals om draagvlak te kunnen creëren, adviezen te geven waarnaar geluisterd wordt en to-the-point presentaties te kunnen geven”, aldus Ten Hoorn. “In deze tijden van continue disruptie is het extra belangrijk dat het management in een vroegtijdig stadium goede adviezen krijgt”, legt hij uit.
 
Volgens de opleidingsmanager is het belangrijk dat deelnemers gemotiveerd zijn én dat hun baas vierkant achter hun deelname aan de opleiding staat. “Financieel experts zijn bij uitstek professionals die serieus met hun werk bezig zijn. Het zijn mensen met zelfkennis, die goed in de gaten houden wat er in hun vakgebied vereist is. Tegelijkertijd merken we dat er ook vanuit CEO’s en directeuren de behoefte is om hun financiële mensen meer soft skills bij te brengen en nog verder naar de business op te laten schuiven. De vraag komt dus van de mensen zelf, maar ook van hun leidinggevenden – het is een combinatie.”
 
“We verwachten dat de vraag naar de Opleiding Certified Business Controller alleen maar verder zal stijgen zowel individueel als in maatwerk in company trajecten. Dit past ook bij het beeld waarin veel financiële taken verdwijnen en de toegevoegde waarde van de financial meer en meer in hun persoonlijke vaardigheden tot uiting moet komen. Het onderschrijven van deze vaardigheden door het behalen van een Post-HBO registeropleiding zal voor veel financials een goede reden zijn om deel te nemen.”

Gerelateerde artikelen