Opkomst internationaal werven

Nederlandse HR-managers werven steeds vaker over de grenzen om het toenemende gat op de arbeidsmarkt te vullen. Vooral professionals uit India en Europa zijn populair onder werkgevers. Dit blijkt uit onderzoek van interim-specialist EssentialPeople.

Zeventig procent van de ondervraagde managers en (interim) professionals ervaart schaarste op de arbeidsmarkt in zijn of haar vakgebied. Vooral is de sectoren Finance, ICT en Operations zijn er grote te korten aan arbeidskrachten. Volgens EssentialPeople zal de stijgende internationale concurrentie leiden tot een algehele kwaliteitsimpuls.

Als voornaamste oplossingen voor de schaarste worden achtereenvolgens genoemd het ondersteunen van thuiswerken (51%), het flexibiliseren van roosters (42%) en het aantrekkelijker maken van functies door onder meer strategische verantwoordelijkheid in te bouwen (39%).

Slechts ongeveer één op de acht van de ondervraagden noemt het aantrekken van professionals uit het buitenland uit zichzelf als oplossing voor de schaarste. De houding tegenover (hoogopgeleide) werknemers uit het buitenland is echter over het algemeen positief. 54% van de respondenten vind het zelfs onontbeerlijk en noodzakelijk om buitenlands talent aan te trekken.

Ondanks de lovende kritieken en vervagende drempels voor buitenlanders om hier te komen werken, maakt 94 procent van de (interim) professionals in Nederland zich weinig tot geen zorgen over concurrentie van vakgenoten uit het buitenland. Tachtig procent beziet het toekomstperspectief dan ook positief en verwacht genoeg blijvende vraag naar zijn of haar expertise.

Naast de beoogde voordelen van het aantrekken van werknemers uit het buitenland, blijken ook de daadwerkelijke ervaringen positief te zijn. Vooral de managers werkzaam in Finance (60%) en ICT (42%) beschikken over ervaring met buitenlandse (interim) professionals.

Nienke Platenburg, directeur van EssentialPeople: “Slechts bij zeven procent van de managers heeft dit ooit geleid tot negatieve ervaringen en met name de goede werkmentaliteit, het hoge opleidingsniveau, de flexibiliteit en de uitstekende beheersing van het Engels worden geroemd.”

Gerelateerde artikelen