Opeens optimisme over Duitse economie

duitsland handelspartner
Onverwachts vertrouwen bij Nederlands grootste handelspartner.

Als Duitsland niest wordt Nederland verkouden, is een gezegde. Nu gebeurt het omgekeerde: Duitsland lacht en Nederland is blij. Onverwachts is het vertrouwen van Duitse ondernemers deze maand gestegen. Met name de verwachtingen voor economisch herstel in 2021 droegen daaraan bij, meldde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo. Duitsland is de grootste handelspartner van ons land.

De vertrouwensindex van Ifo kwam voor november uit op een stand van 92,1 tegen een bijgestelde 90,9 in november. Economen hadden in doorsnee juist op een verdere daling gerekend, nadat de graadmeter de afgelopen twee maanden ook al gedaald was. Toen waren de toenemende coronamaatregelen een belangrijke oorzaak. Inmiddels is Duitsland in een nieuwe lockdown.

Volgens Ifo-president Clemens Fuest wordt slechts een beperkt deel van de economie daar hard door geraakt. “Over het geheel genomen toont de Duitse economie weerbaarheid”, merkte Fuest op. De stemming in de industrie ging volgens hem sterk vooruit, maar ook in de dienstensector steeg het vertrouwen enigszins.

De Bundesbank zei eerder deze week dat de Duitse economie mogelijk een grotere klap krijgt dan de centrale bank eerder verwachtte. De instelling denkt echter dat door de beschikbaarheid van een vaccin vanaf het voorjaar steeds meer beperkingen kunnen worden opgeheven.

(ANP)