Op nieuwe coronasteun hoeven bedrijven niet te rekenen

Minister: nieuwe maatregelen gaan niet leiden tot kosten en sluitingen.

Grootschalige steun nodig zal niet nodig zijn voor het bedrijfsleven. Ook niet als de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus volgende week verder worden aangescherpt. Dat stelt demissionair economieminister Stef Blok. Hij zegt de zorgen van ondernemers te begrijpen, maar het ligt volgens hem niet voor de hand om daar nu al op vooruit te lopen.

Tijdens een Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vroegen verscheidene partijen Blok naar eventuele nieuwe steunmaatregelen. Premier Mark Rutte noemde eerder deze week de kans reëel dat het kabinet volgende week verdergaande maatregelen moet nemen tegen het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Maar daarbij is volgens Blok duidelijk aangegeven dat gedacht wordt aan een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs, met name op de werkvloer. “Van dat type maatregelen kan je niet tot op de euro precies berekenen wat de consequenties zijn, maar kun je wel inschatten dat dat niet hoeft te leiden tot bedrijfssluitingen of enorme kosten”, aldus de minister.

(ANP)