Oorlog Oekraïne en sancties knagen aan ING

Oorlog Oekraïne en sancties knagen aan ING
ING wil in Rusland blijven tot alle uitgeleende miljarden terug zijn.

De oorlog in Oekraïne leidt ook tot averij bij ING. De bank stak 834 miljoen in de stroppenpot vanwege uitstaande leningen in Rusland, die door de sancties mogelijk niet worden terugbetaald. Hierdoor verbleekte de winst, tot minder dan een half miljard euro (429 miljoen). Een jaar geleden vierde de bank een kwartaalwinst van ruim een miljard euro.

Dat bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers van ING. De bank doet relatief veel zaken in Rusland en is daardoor kwetsbaar voor de sancties tegen het land. ING heeft voor 6,7 miljard euro aan leningen uitstaan. Bij bedrijven in Oekraïne staat voor nog eens 600 miljoen euro uit. Tezamen is dat goed voor één procent van de totale portefeuille.

Overigens is het uitgeleende bedrag al afgenomen naar zo’n 5,8 miljard euro en verwacht ING dat dit geleidelijk verder zal teruglopen. Vanwege de oorlog besloot de bank al geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven, al is er van een totale terugtrekking (zoals Rabobank) op de korte termijn uit de Russische markt vooralsnog geen sprake.

“We blijven aanwezig om onze gelden die we nog hebben staan te innen”, aldus ING-topman Steven van Rijswijk. “Het is lastig om straks aan te geven wanneer we vertrekken.” Van Rijswijk stelt echter wel dat uiteindelijk ook de aanwezigheid van ING in Rusland wordt afgebouwd.

Overigens presenteerde de bank niet alleen slecht nieuws over de kwartaalcijfers. Zo kwamen de netto rente-inkomsten en de fee-inkomsten wel boven de verwachting van analisten uit. ING profiteerde daarbij van de oplopende rente op de financiële markten. Al met al verdiende de bank 3,42 miljard aan kredietinkomsten en steeg de fee-omzet met 9 procent tot bijna een miljard (933 miljoen).

Gerelateerde artikelen