Ook ING Groep krijgt overheidsteun

De Nederlandse staat geeft ING Groep een kapitaalinjectie van tien miljard euro. Dat is bijna de helft van de beurswaarde van het bedrijf. Met de injectie wordt het bufferkapitaal van de bankverzekeraar aanzienlijk versterkt.

Dit werd bekend gemaakt door Minister van Financiën Wouter Bos, DNB-president Nout Wellink en ING-topman Michel Tilmant. De staat en ING overlegde het hele weekend om tot deze steunmaatregel te komen.

ING is hiermee de eerste financiële instelling, die gedwongen een beroep doet op het miljardenfonds dat de staat begin oktober ter beschikking heeft gesteld. In tegenstelling tot Fortis wordt ING niet genationaliseerd.

Aanleiding voor de maatregelen is het verdampen van een kwart van de beurswaarde van de bank. Dit gebeurde nadat bekend werd dat ING voor het eerst in haar geschiedenis in de rode cijfers terecht was gekomen ten gevolge van de kredietcrisis. Het concern is nu nog 24 miljard euro waard.

In ruil voor de steun krijgt de top van ING geen bonus over 2008. Daarnaast krijgt de overheid vetorecht bij belangrijke beslissingen, zoals het bonusbeleid, fusies en acquisities. Ook krijgt de overheid met aandelen vergelijkbare ‘securities’. Dit alles moet leiden tot het terugwinnen van het vertrouwen in ING.

ING-voorzitter Michel Tilmant noemde de maatregel gisteravond de ‘best possible deal.’ Volgens Wouter Bos is de situatie van ING fundamenteel anders als bij Fortis en ABN AMRO. ‘Die banken stonden op omvallen, dit is een gezond bedrijf dat extra buffers van ons krijgt op deze buitengewone tijd door te komen.’  

Gerelateerde artikelen