Onvoldoende focus op periode na crisis

De groei van het Nederlands bedrijfsleven stagneert, doordat financiering verkeerd wordt ingezet. Asset Based Lending (ABL) wordt daarbij ten onrechte benut om gaten te dichten en niet om groei mee te financieren. Dit stelt Arjan de Liefde, commercieel directeur van IFN Finance.

Steeds meer bedrijven maken hun assets (voorraden, debiteuren, etc.) liquide om aan financiering te komen. ‘De extra financiële ruimte wordt verkeerd benut. ABL wordt ingezet om op korte termijn gaten te dichten en brandjes te blussen, waardoor na verloop van tijd het hele vermogen is opgesoupeerd en het niet meer mogelijk is om de gewenste groei te verwezenlijken bij een straks weer aantrekkende economie’, aldus De Liefde.

Hij stelt dat ABL een oplossing kan zijn, maar niet zaligmakend is als het wordt ingezet als verliesfinanciering. Verlieslatende activiteiten moeten worden afgestoten en er moet hard in de kosten worden gesneden. Het is nu noodzakelijk om echt kritisch naar de gehele bedrijfsvoering te kijken en niet het ene gat met het andere gat te dichten.

Gerelateerde artikelen