Oneplanetcrowd krijgt Europese ECSP-vergunning

De crowdfunder mag nu actief zijn binnen de hele Europese Unie.

Het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd heeft de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) van de AFM ontvangen. Dit is het derde platform in Europa dat de vergunning kreeg toegewezen. 

Met de ECSP kunnen crowdfundingplatforms diensten verlenen binnen de hele interne markt van de EU, conform dezelfde regels. Oneplanetcrowd verwacht dat hierdoor de pool van potentiële investeerders, MKB-bedrijven en scale-ups vergroten.

Crowdfundingplatforms die in meer dan één EU-land actief zijn, zullen moeten voldoen aan één reeks basisregels – de nieuwe verordening – in plaats van aan verschillende regels in elk land. Vóór de komst van de Europese wetgeving hadden crowdfundingplatforms in Europa te maken met een lappendeken van nationale consument-beschermende wet- en regelgeving.

Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning kunnen erop rekenen dat het platform voldoet aan eisen voor  interne processen, systemen, IT-security, betaalprocessen, kwaliteit en integriteit van bestuurders. Daarnaast wordt met de nieuwe vergunning meer mogelijk wat betreft overdraagbaarheid van obligaties. Dit maakt het laagdrempeliger om direct te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven of duurzame energieprojecten met een langere looptijd.