Onderzoek: ‘Sinds corona boekt bedrijf met goede governance hogere winst’

Goed bestuur leidt tot winstgroei

In de steeds veranderende zakelijke omgeving is governance nu de belangrijkste factor voor financiële prestaties. Een recent onderzoek toont aan dat bedrijven met een goed gestructureerd bestuur aanzienlijk beter presteren, vooral na de COVID-19-pandemie. Dat meldt de Amerikaanse Columbia Law School in een artikel ( The Impact of ESG Scores and Board Structure on Firms’ Profitability) op de website.

  • Governance bepaalt financiële prestaties na COVID-19.
  • Diversiteit in bestuur verhoogt winstgevendheid.
  • Milieu en sociale scores minder invloedrijk op NPM.

Dit is vooral relevant voor financiële managers die verantwoordelijk zijn voor het sturen van winstgevendheid en aandeelhouderswaarde. Goed bestuur kan het verschil maken tussen succes en falen in onzekere tijden.

Effectieve bestuursstructuren zijn de sleutel

Het onderzoek, uitgevoerd door een internationaal team van academici, laat zien dat bedrijven met een sterk bestuur – zoals onafhankelijke en diverse raden van bestuur – hogere nettowinstmarges behalen. Dit is belangrijk omdat bedrijven steeds meer worden beoordeeld op hun milieu, sociale en bestuurlijke (ESG) prestaties. De analyse wijst erop dat vooral de governance-component van ESG cruciaal is voor de financiële resultaten van een bedrijf.

Impact van COVID-19 op bedrijfsvoering

De onderzoekers stellen dat de COVID-19-pandemie een nieuwe realiteit gecreëerd heeft waarin bedrijven moeten kunnen omgaan met onverwachte schokken. Het onderzoek suggereert dat bedrijven met robuuste governance-structuren beter in staat waren om de uitdagingen van de pandemie te doorstaan en financieel gezond te blijven. Deze bedrijven toonden volgens het onderzoek aan, dat goed bestuur niet alleen gaat over compliance, maar ook gaat over het vermogen om te navigeren door crises.

Hogere nettowinstmarges dankzij goed bestuur

De studie toont aan dat bedrijven met hogere governance-scores in hun ESG-profiel een significant hogere winst behaalden in de periode na COVID-19. Dit betekent dat goed bestuur niet alleen een ethisch imperatief is, maar ook een financieel voordeel biedt. Het onderzoek gebruikte de Difference-in-Differences (DiD) methode om causale verbanden vast te stellen tussen bestuursstructuren en financiële prestaties. Dit is een statistische techniek die vaak wordt gebruikt in econometrie en sociale wetenschappen om het causale effect van een interventie of behandeling te evalueren.

Bestuursstructuur en winstgevendheid

De samenstelling en structuur van een raad van bestuur spelen een cruciale rol in de financiële winstgevendheid van een bedrijf. Diversiteit en onafhankelijkheid binnen de raad dragen bij aan betere besluitvorming en toezicht, wat leidt tot hogere winstmarges. Het onderzoek introduceert een Board Structure Influence (BSI) index, die de effectiviteit van bestuursstructuren meet door aspecten zoals onafhankelijkheid, diversiteit en rolverdeling te evalueren.

ESG-prestaties als maatstaf

Hoewel milieu- en sociale factoren belangrijk zijn, toont het onderzoek ook aan dat de governance-component van ESG het meest significant is voor financiële prestaties. Bedrijven die hoge scores behalen op governancegebied, zoals het waarborgen van aandeelhoudersrechten en risicobeheer, laten een duidelijke verbetering in winstgevendheid zien. Dit bevestigt de theorieën dat goed bestuur leidt tot betere financiële resultaten, zelfs in tijden van crisis.

Governance belangrijker dan milieu- en sociale scores

Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat milieu- en sociale scores binnen het ESG-raamwerk niet significant zijn voor de nettowinstmarge van bedrijven. Dit betekent niet dat deze factoren onbelangrijk zijn, maar eerder dat governance een meer directe invloed heeft op de financiële gezondheid van een bedrijf. Dit inzicht is cruciaal voor financiële managers die prioriteiten moeten stellen in hun bedrijfsstrategieën.

Kansen en uitdagingen na COVID-19

De pandemie heeft bedrijven gedwongen hun strategieën te herzien en zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen. Bedrijven met een sterk governance-raamwerk hebben aangetoond veerkrachtiger te zijn, wat suggereert dat investeringen in goed bestuur niet alleen bijdragen aan duurzame ontwikkeling, maar ook aan crisisbestendigheid. Voor financiële managers is dit een belangrijke les bij het plannen van toekomstige bedrijfsstrategieën.

Governance als strategische prioriteit

Het onderzoek onderstreept de cruciale rol van governance in het waarborgen van financiële winstgevendheid en het navigeren door crises. Voor bedrijven die succes willen boeken in een steeds complexere wereld, is investeren in een sterk en divers bestuur essentieel. Financiële managers zouden governance moeten zien als een strategische prioriteit die direct bijdraagt aan de algehele winstgevendheid en veerkracht van hun organisaties.

Gerelateerde artikelen