Onderzoek: ‘Output AI-gebruik door accountant moet betrouwbaarder’

Betrouwbare Ai centraal op event 'Leadership in Finance 2024' (Amersfoort)

Accountants omarmen steeds meer kunstmatige intelligentie (AI) om hun werk efficiënter te maken. Dit biedt weliswaar voordelen, zoals tijdsbesparing en een verbeterde klantenservice. Echter, de snelle opmars van AI vraagt óók om een zorgvuldige aanpak, vooral met betrekking tot privacy en beveiliging van klantgegevens, zo stelt een recent verschenen survey van onder meer de Britse softwaremaker Sage in samenwerking met een nieuwswebsite voor accountants.

  • AI-gebruik neemt toe in accountancysector.
  • Veiligheid en privacy blijven topprioriteit.
  • Nieuwe EU-wetgeving op komst voor AI en data.

Recent onderzoek van Sage, Demos en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) toont aan dat accountants steeds positiever zijn over de impact van AI. De technologie biedt volgens de onderzoekers namelijk de mogelijkheid om repetitieve taken te automatiseren en hierdoor meer tijd vrij te maken voor strategische advisering. Zo verwacht men dat AI een cruciale rol gaat spelen in het verbeteren van werkprocessen binnen accountancykantoren. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Leer hoe je AI-technologie effectief toepast in jouw vakgebied. Deze masterclass biedt je kennis en vaardigheden om ChatGPT en AI te gebruiken, verkent de mogelijkheden om in te zetten voor bedrijfsvoering, maar geeft ook handvatten om misbruik te voorkomen.

Voorzichtigheid blijft geboden

Hoewel AI veel belooft, blijven er zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van deze technologie. in het rapport wijst er een expert er op dat AI-systemen die een duidelijke audit trail bieden en activiteiten loggen, essentieel zijn. “Het is cruciaal dat we kunnen vertrouwen op de uitkomsten van AI, vooral wanneer het gaat om boekhoudkundige en fiscale processen,” aldus een van de ondervraagden. Dit benadrukt de noodzaak om AI-tools zorgvuldig te selecteren en te implementeren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Nieuwe tools in opkomst

Er zijn nieuwe AI-oplossingen in ontwikkeling die verder gaan dan het automatiseren van eenvoudige taken. Volgens een van de geinterviewden moeten AI-systemen namelijk uiteindelijk in staat zijn om complexe boekhoudkundige handelingen zelfstandig uit te voeren; “De mogelijkheid om bijvoorbeeld automatisch maandelijkse journaalposten te maken voor uitgestelde verzekeringsbetalingen, inclusief de nodige afrondingen, zou een enorme tijdsbesparing betekenen,”

Start met kleine AI-tools, zoals chatbots of notitie-apps, om te wennen aan de technologie. Focus op tools die repetitieve taken automatiseren, zoals data-invoer, om efficiëntie te verhogen.

AI en regelgeving

De regelgeving rondom AI-gebruik in de accountancy blijft in ontwikkeling. Met de recente toename van AI-toepassingen is het belangrijk dat accountants op de hoogte blijven van veranderingen in de wetgeving. Dit geldt vooral in de Europese Unie, waar strengere regels voor data privacy en AI-gebruik in de maak zijn.

Praktische stappen voor AI-gebruik

Voor accountants die AI willen integreren, zijn er enkele praktische stappen om te beginnen. Start met kleine AI-tools, zoals chatbots of notitie-apps, om te wennen aan de technologie. Focus op tools die repetitieve taken automatiseren, zoals data-invoer, om efficiëntie te verhogen. Scholing van personeel is ook essentieel om AI effectief en veilig te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om een AI-beleid op te stellen dat zich richt op privacy en beveiliging. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Internationale ontwikkelingen in AI

Op internationaal niveau blijft de ontwikkeling van AI razendsnel gaan. Volgens een recent rapport van McKinsey verwacht men dat AI tegen 2030 tot $13 biljoen kan bijdragen aan de wereldeconomie . Dit betekent dat bedrijven die AI nu omarmen, waarschijnlijk een concurrentievoordeel zullen hebben in de nabije toekomst. Toch is er ook wereldwijd bezorgdheid over de ethische implicaties van AI, vooral met betrekking tot bias en transparantie in besluitvorming.

Breng je eigen werk én je organisatie verder door AI in te zetten voor al je bedrijfsprocessen: van tekst tot data, van beeld tot geluid en zelf-getrainde modellen. Tijdens deze Advanced cursus oefenen we met de praktische toepassingen van ChatGPT.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen