Onderzoek: ‘Ook finance in VS moet actie ondernemen om CSRD te voldoen’

CSRD vanuit Amerikaans perspectief

De nieuwe EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage CSRD zal de bedrijfsprocessen van organisaties gaan veranderen. Bedrijven moeten hun applicaties en data-infrastructuur moderniseren om hun rapportage-capaciteiten te verbeteren. Dat stelt Cyrille Chausson (Research Manager Modernization Strategies) op de website van de Amerikaanse data-beheerder IDC Europe.

  • CSRD vereist dat bedrijven hun applicaties en data-infrastructuur moderniseren om aan rapportagevereisten te voldoen
  • Slechts 25,6% van Europese organisaties plant technologie in te zetten om duurzaamheidsdoelen te verbeteren
  • De financiële afdeling staat onder druk om CSRD-vereisten te implementeren

Uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf blijkt dat slechts 25,6% van de Europese organisaties verwacht technologie in te zetten om duurzaamheidsdoelstellingen te verbeteren in de komende twee jaar. Dit is in lijn met de bevindingen op de ChangeNOW-top in Parijs, waar deelnemers aangaven dat organisaties achterlopen bij de implementatie van CSRD. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


De financiële afdeling onder druk

Een van de processen die door de CSRD wordt beïnvloed, zijn de processen in finance. Het datamanager stelt dat de CFO een van de hoofdverantwoordelijke is voor de transformatie naar de financiële functie die verduurzaming rapporteert; de reikwijdte wordt door CSRD namelijk uitgebreid naar niet-financiële zaken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De uitdaging is volgens Chausson dan ook om de verschillende betrokken partijen en bijbehorende data op één lijn te krijgen. Hij spreekt dan ook van een ‘governance-uitdaging’. Dit is noodzakelijk om een moderniseringsstrategie voor applicaties te implementeren en het nieuwe operationele model en de bedrijfsprocessen om te zetten in een vernieuwde IT-structuur.

Modernisering van legacy-systemen

De onderzoeker plet er dan ook voor om de financiële IT-systemen snel op te schalen om nieuwe werkbelastingen te ondersteunen binnen de drie jaar die de CSRD-richtlijn bedrijven geeft om zich aan te passen. Dit omvat gerelateerde data-initiatieven: het in kaart brengen van datasets, het overwinnen van informatie-silo’s, het verhogen van de mate van automatisering en het ondersteunen van heterogene bestanden (PDF of Excel). Verder heeft hij onderzocht in hoeverre generatieve AI ingezet kan worden om applicaties te moderniseren en “CSRD-klaar” te maken, door data te verzamelen, in kaart te brengen en te consolideren, criteria te genereren of het verhaal in CSRD-rapporten te automatiseren.

Gerelateerde artikelen