Onderzoek naar integriteit snelgroeiende betaaldiensten

Het gaat om bedrijven als AirBnb, American Express, Alipay en Ease2Pay.

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat onderzoek doen naar partijen die betaaldiensten verlenen en elektronisch geld verstrekken. Er zijn steeds meer van dergelijke financiële instellingen en ze hebben een snelle groei doorgemaakt. De centrale bank wil nu kijken of bij die groei ook extra integriteitsrisico’s horen. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als witwassen of financiering van terrorisme.

Het gaat om bedrijven die een vergunning hebben om als betaalinstelling of elektronisch geldinstelling op de Nederlandse markt actief te zijn. Tot die eerste categorie horen bijvoorbeeld een eigen betalingsverwerker van AirBnb, maar ook creditcardverstrekker American Express. Het Chinese Alipay en parkeerapp Ease2Pay zijn voorbeelden van die tweede categorie.

DNB begint met het selecteren van enkele ondernemingen die de laatste jaren snel gegroeid zijn. Die krijgen dan een vragenlijst van de toezichthouder. Op basis van de antwoorden selecteert DNB later enkele instellingen voor een verdiepend onderzoek.

(ANP)