Onderzoek M&A sector: ‘Waardering bedrijven gaat dalen’

Onderzoek: '44% van M&A sector voorziet daling van bedrijfswaarderingen'

Het bereiken van overeenstemming over prijs en waardering wordt in 2024 voor de M&A sector ‘een uitdaging’. Dat blijkt uit het jaarlijkse M&A Trendonderzoek van Ansarada, waarover de website voor de overname en fusiesector MenA.nl schrijft. Volgens de onderzoekers is de verwachtingskloof tussen kopers en verkopers de belangrijkste oorzaak van deze verwachting.

Lees ook:

Daarnaast verwachten de ondervraagden terughoudende banken bij het verstrekken van leningen en ook voortdurende onzekerheid op de markt. Deze bevindingen, gebaseerd op de input van 247 M&A-professionals, wijzen op de noodzaak voor financiële leiders om hun financieringsstrategieën te heroverwegen te midden van deze veranderende dynamiek.

  • M&A-professionals richten zich op earn-outs en shareholder loans
  • groeiende acceptatie van earn-outs wijst op mogelijke discussies over de nakoming van afspraken
  • 10 % van de respondenten verwacht dat waarderingen bedrijven zullen stijgen …
  • … 44% voorziet een daling van de waarderingen
  • financiering wordt door 38% van de professionals genoemd als een belemmerende factor

In reactie op de uitdagingen van prijsonderhandelingen en financiering, tonen professionals in de M&A-sector een verschuiving naar meer creatieve oplossingen, zoals earn-outs en shareholder loans. De groeiende acceptatie van earn-outs, waarbij het aantal deals met dit element in het afgelopen jaar is toegenomen, duidt echter op potentiële discussies op langere termijn over de nakoming van afspraken. Dit benadrukt de behoefte aan CFO’s en financieel personeel om proactief te handelen en innovatieve benaderingen te overwegen bij het sluiten van deals in het huidige economische klimaat. [Artikel gaat verder na deze alinea]


  Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Verwachtingen van M&A waarderingen en financiering

Slechts tien procent van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat de waarderingen van over te nemen bedrijven zullen stijgen, terwijl 44 procent een daling voorziet. De uitdagingen worden verder benadrukt door financiering, die door 38 procent van de respondenten wordt genoemd als een belemmerende factor. Met de huidige economische omstandigheden, waaronder hoge rentetarieven en financieringsproblemen, benadrukken experts het belang van het afstemmen van de verwachtingen en het vaststellen van eerlijke prijzen voor succesvolle transacties.

Gerelateerde artikelen