Onderzoek: golf van bedrijfsverkopen op komst

Veel ondernemers willen bedrijf verkopen en er zijn kopers bij de vleet.

Eén op de drie ondernemers vindt het een goed moment om een ander bedrijf te kopen (34 procent) óf te verkopen (33 procent). Ruim een derde verwacht dat de markt voor overnames dit jaar verder zal aantrekken. Dat blijkt uit de nieuwe driemaandelijkse Europese overnamemonitor van Marktlink, een specialist in bedrijfsovernames. Marktlink peilde het sentiment onder directeuren en leidinggevenden van meer dan duizend Europese MKB-bedrijven.

  • 34% van ondernemers overweegt het kopen van een ander bedrijf …
  • … vergelijkbaar percentage (33%) overweegt hun bedrijf te verkopen
  • meer dan een derde van de ondernemers verwacht dat de markt voor overnames in 2024 zal aantrekken

Marktlink benadrukt dat ondernemers, naast defensieve redenen zoals leeftijd of behoefte aan verandering, vaak offensief gedreven zijn om hun bedrijf te verkopen. Ze zien verkoop als een kans om geld en kennis toe te voegen, waardoor het bedrijf sneller kan groeien door bijvoorbeeld bedrijven bij te kopen of nieuwe markten te betreden. [artikel gaat verder na de volgende alina]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Marktlink verwachten dat er een golf aan transacties aan zit te komen. Ondernemers zijn crisismoe, waardoor veel ondernemers klaar zijn om hun bedrijf te verkopen. Naast defensieve redenen zoals leeftijd of ‘toe zijn aan wat nieuws’, is verkoop vaak ook offensief gedreven, stelt Marktlink. Een koper kan geld en kennis toevoegen aan een bedrijf, dat daardoor sneller kan groeien. Bijvoorbeeld door bedrijven bij te kopen of nieuwe buitenlandse markten te betreden, aldus de Marktlink.

Ontdek in de leergang M&A alles over overnames, bedrijfswaardering en succesvolle integratie. Experts uit het vakgebied nemen je mee door het gehele overnameproces. Bereken de juiste waarde voor een bedrijf en ontdek hoe je de beste deal maakt.

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers (48%) is van plan binnen vijf jaar te verkopen, ruim driekwart (78%) wil binnen dezelfde periode een ander bedrijf aankopen. Volgens Marktlink zit er geld genoeg in de markt om overnames te financieren.

Belgische ondernemers zijn het meest positief over de overnamemarkt ten opzichte van hun collega’s in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Bijna twee derde van de ondervraagde ondernemers in België vindt het een goed moment om een bedrijf te kopen. Van de ondervraagden uit België zegt ruim een derde dat ze de afgelopen 12 maanden wel eens nagedacht hebben aan het verkopen van hun bedrijf.

Ontdek in de leergang M&A alles over overnames, bedrijfswaardering en succesvolle integratie. Experts uit het vakgebied nemen je mee door het gehele overnameproces. Bereken de juiste waarde voor een bedrijf en ontdek hoe je de beste deal maakt.

 

Gerelateerde artikelen