Onderzoek: ‘Duurzaam opgewekte energie wereldwijd op stoom’

Zonnestroom China levert grootste bijdrage aan groei

De wereldwijde productiecapaciteit van duurzame energie is in 2023 met 50% toegenomen, voornamelijk door de aanleg van veel meer zonnepanelen in China, volgens een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), waarover ANP bericht. Deze groei heeft de totale capaciteit voor duurzame energie opgevoerd tot bijna 510 gigawatt (één gigawatt is voldoende om ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien).

Belangrijke cijfers en trends

Volgens de rapporteurs is ongeveer driekwart van de groei in duurzame energieproductie toe te schrijven aan zonne-energie. Dit is voornamelijk te danken aan de sterk gedaalde prijzen van zonnepanelen. In 2023 nam China net zoveel zonnepanelen in gebruik als de rest van de wereld samen in 2022, wat resulteerde in een toename van de productiecapaciteit van zonnepanelen in China met 66%. Ook in de Verenigde Staten, Europa en Brazilië bereikte de capaciteit van zonne-energie nieuwe records.

“Onder het huidige beleid en de huidige marktomstandigheden ligt de wereldwijde duurzame capaciteit al op koers voor een groei met 2,5 keer in 2030. Hoewel dit nog niet voldoende is om het COP28-doel te halen”

Toekomstige groei en uitdagingen

Het IEA voorspelt dat de komende jaren verdere sterke groei wordt verwacht in de productie van duurzame energie. Tegen 2028 zou de capaciteit moeten uitkomen op 7300 gigawatt, voornamelijk door wind- en zonne-energie. Het agentschap benadrukt echter het belang van meer financiering voor duurzame projecten in opkomende economieën en ontwikkelingslanden.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Doelen voor 2030

IEA-topman Fatih Birol verklaarde dat met deze groei “de deur wordt opengezet” voor het doel om de duurzame capaciteit in de wereld in 2030 te verdrievoudigen, zoals is afgesproken op de klimaattop COP28 in Dubai van vorige maand. Onder het huidige beleid en de huidige marktomstandigheden ligt de wereldwijde duurzame capaciteit al op koers voor een groei met 2,5 keer in 2030. Hoewel dit nog niet voldoende is om het COP28-doel te halen, komen we dichterbij en hebben overheden de middelen om het gat te dichten.